BIH JOŠ ČEKA NOVCE: Europska unija daje 70 milijuna eura za pomoć najugroženijim domaćinstvima

BIH JOŠ ČEKA NOVCE: Europska unija daje 70 milijuna eura za pomoć najugroženijim domaćinstvima

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti 70 milijuna eura pomoći Europske unije za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata? Ovim novcem namjerava se pomoći najugroženijim domaćinstvima. Međutim, BiH bi mogla ugroziti realizaciju ovog projekta ako ne usvoji osnovne propise koji se tiču energetske politike, piše BHRT.

Akcijski plan, koji su bosanskohercegovačke vlasti dostavile, trenutno je predmet provjera, ali najvjerojatnije će dobiti pozitivnu ocjenu Europske komisije tako da bi isplata prvog dijela pomoći od 63 milijuna eura mogla početi krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, tvrdi šef Delegacije Europske Unije u BiH Johann Sattler.

„Više od 160 tisuća domaćinstava će dobiti ovakvu vrstu podrške. A tu su također i mala i srednja poduzeća, koja se suočavaju s određenim poteškoćama. Pored toga pomoć još za izolaciju i unaprjeđenje 4.000 javnih objekata“, kaže šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Od ukupnog granta, 50 milijuna eura će kroz vaučere dobiti socijalno ugroženi građani kako bi pokrili razliku troškova, koje su za energente plaćali u prošloj u odnosu na ovu godinu.

„Prema nekim preliminarnim procjenama to je negdje oko 600 maraka po domaćinstvu koje je socijalno ugroženo. I koje zadovoljava kriterije koje definira upravo ta kategorija“, navodi stručnjak za energetiku Nihad Habaš.

Ali mi ne bismo bili mi kada ne bismo sve zakomplicirali

Najnoviji spor počeo je nakon što je u Predsjedništvu BiH preglasavanjem, na prijedlog bošnjačkog člana Denisa Bećirovića, usvojena preporuka za izradu i usvajanje Zakona o plinu BiH, čemu se protive predstavnici Republike Srpske, jer po njihovom mišljenju ovaj zakon uzima entitetske nadležnosti.

„Stav RS jest da je energetska oblast cijela u nadležnosti entiteta. To znači RS“, kaže predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

„Ne prihvaćamo bilo kakvu centralizaciju institucija na nivou BiH. Izuzev što je predvidio Aneks Četiri Daytonskog sporazuma. A sve ostalo se mora bazirati na stavovima strana. Jedna strana je RS. Jedna je FBiH“, jasno kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Stručnjaci smatraju da grant od 70 milijuna eura, koji je EU namijenila kao pomoć građanima zbog uvećanih računa za struju i plin, neće biti ugrožen najnovijim svađama u BiH.

„Ja ne znam da ikakve poveznice imaju taj regulatorni okvir za plin, odnosno Zakon o plinu s ovim ugovorom o energetskoj podršci, jer ovo je podrška u svjetlu povećanja cijena energije, odnosno pomoć domaćinstvima kako bi lakše prebrodili“, izjavio je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Europska Unija odobrila je milijardu eura za energetske projekte i pomoć zemljama Zapadnog Balkana zbog povećanja cijena energenata. Polovina novca namijenjena za investicije u nove energetske objekte.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar