Centri civilnih inicijativa pozivaju na povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske

Centri civilnih inicijativa pozivaju na povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske

Povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 14. 3. 2023. godine, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju da se navedeni Nacrt zakona povuče sa sjednice Skupštine i uputi na preispitivanje.

Podsjećamo da je Ustavom Republike Srpske i postojećim Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske kleveta dekriminalizirana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih naroda (UN), Savjeta Europe, Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OEBS) i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja.

“Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva”, kažu iz CCI.

Da je samom najavom izmjena Kaznenog zakona Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, potvrđuje činjenica da su prošlog tjedna prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice.

Poticaj na cenzuru medija i javne kritike

“Ove napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe”, piše CCI u priopćenju za medije.

Ističu da bi se, u ovakvim društvenim okolnostima, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena Kaznenog zakona Republike Srpske potakla cenzura medija i javne kritike te da bi se dozvolilo proizvoljno tumačenje onoga što predstavlja uvredu ili “namjeru da se nanese šteta nečijem ugledu ili časti“.

“Dodatno, visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja. U skladu s tim, kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, smatramo da je neophodno povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sa sjednice NSRS”, zaključio je CCI.

Foto: Ilustracija/CCI

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar