ANKETA: Kamo odlaze učenici nakon srednje škole?

ANKETA: Kamo odlaze učenici nakon srednje škole?

Toliko je vidljivo da mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine da više nisu potrebne nikakve statistike koje bi donijele neke precizne podatke. Posebno se to odnosi na obrazovane mlade koje ova država besplatno izvozi kao „gotov proizvod“. U posljednje vrijeme je sve više i onih koji već nakon srednjoškolskog obrazovanja daljnje školovanje nastavljaju na fakultetima u Republici Hrvatskoj. To se posebno odnosi na učenike koji nastavu završe po hrvatskom planu i programu.  Još se nitko nije nigdje zapitao zašto je to tako…

Proveli smo malu anketu među maturantima Srednje škole Prozor

Kada je riječ o gimnazijalcima oni daljnje školovanje žele nastaviti u Republici Hrvatskoj nakon polaganja mature u svojoj školi i Državne mature u Hrvatskoj. Od anketiranog 21 maturanta, svi su prijavili polaganje mature u Hrvatskoj, dok su samo dva maturanta izrazila želju da će osim u Hrvatskoj konkurirati i na sveučilištu u BiH.

Svi su u svojim odgovorima naveli da je u Hrvatskoj povoljnije studiranje, da su bolji uvjeti, više mogućnosti, više nova iskustva, veći izbor fakulteta te kvalitetnije obrazovanje..

 

Kada je riječ o četverogodišnjoj strukovnoj školi hotelijersko-turistički tehničar, od 11 anketiranih maturanata njih 5 ili 45 posto izrazilo je želju za nastavkom obrazovanja na nekom od fakulteta u BiH. Posao u struci će potražiti 6 maturanata ili 55 %. Odmah, ili po završetku školovanja, 73 % njih bi potražilo posao u inozemstvu.

Anketirali smo i 8 maturanata trogodišnjeg zanimanja strojarske struke. Njih šest ili 75 posto potražit će posao u Bosni i Hercegovini, dok će u inozemstvu posao potražiti dva učenika ili 25 %. Samo jedan učenik je izrazio želju za prekvalifikacijom u neko drugo zanimanje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar