Je li miniranje Bogićevića pravi uzrok Skakina uhićenja

Je li miniranje Bogićevića pravi uzrok Skakina uhićenja

U sklopu akcije kodnog imena “Vizionar” jučer je privedeno više osoba, među kojima je veleposlanik BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Kako saznaje Avaz, Skaka je, između ostalog, osumnjičen da je dao mito kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika.

Skaka je osumnjičen i za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva.

Nezakonito zapošljavanje savjetnika

Skaka je uhićen zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika, ali i financiranja projekta rasvjete u Općini Trnovo.

Naime, Skaka je zlopotrijebio sredstva Grada da bi rasvjeta došla do njegove vikendice u Trnovu. Osim toga, osumnjičen je da je krivotvorio dokumentaciju za dovođenje i organizaciju utrke Formule E u Sarajevu.

Osumnjičen je i za nezakonito trošenje novca iz proračuna.

Utrka Formule E

Skaka je najavljivao da bi održavanje utrke Formule E predstavljalo veliki korak za Sarajevo i BiH, a glavni pokretač i zagovornik ideje bio je Samir Cerić.

Održavanje utrke Formule E u Sarajevu bila je bombastična priča koja je 2018. godine izazvala veliku pažnju domaćih, ali i stranih medija poput “New York Timesa”. No, sve je propalo.

Skaka se sumnjiči, ali u drugom spisu, koji je u fazi istrage, i za malverzacije s EYOF-om, ali i izgradnju Vidikovca na Trebeviću.

Podsjećamo, nakon obrade i odluke tužitelja, svi osim Skake su pušteni iz službenih prostorija MUP-a SŽ. Akcija “Vizionar” se provodi zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, između ostalog – zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar