• Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom
  • Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom
  • Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom
  • Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom
  • Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom

Ansambl LADO oduševio u Kiseljaku svojim koncertom

U petak 29.6.2018. godine je Kiseljak bio kulturno središte ne samo Središnje Bosne nego i cijele Bosne i Hercegovine. Naime, upravo je tu večer Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održao cjelovečernji koncert u dva dijela pred mnogobrojnim gledateljstvom iz cijele Središnje Bosne, ali i šire. Ovaj koncert je organizirala općina Kiseljak i Udruga mladih „Efekt“ iz Kiseljaka dok je začetnik ideje i koordinator cijelog spektakla bio gospodin Ivan Križanović, zaljubljenik, istraživač i publicista na polju tradicijske kulture, te umjetnički voditelj folklornog sastava pri HKD Napredak Busovača. Sam koncert LADA je realiziran u sklopu projekta Hrvatsko proljeće Središnje Bosne te je ujedno bio i svojevrsna ceremonija zatvaranja ovog projekta.

 

Ansambl LADO je jedini profesionalni ansambl ovog tipa u Republici Hrvatskoj, a zadaća i cilj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je istraživanje, prikupljanje, umjetnička obrada i scensko prikazivanje najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Ladov koreografski i glazbeni repertoar je impozantan – tu je više od stotinu koreografija i stotine vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Osim toga, LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.Autohtonost, izvornost, tradicija, izvrsnost, kvaliteta – sve se to moglo vidjeti na koncertu, i sve je to ono što LADO pronosi svijetom već gotovo 70 godina.

 

Koncert u Kiseljaku je definitivno bio najveći glazbeno-plesni spektakl koji je Središnja Bosna ikada imala priliku gledati. LADO je u Središnjoj Bosni posljednji put gostovao prije 20 godina, ali ni tada nije održao cjelovečernji koncert ovih razmjera. Koncert u Kiseljaku je bio podijeljen u dva djela te je u svakom dijelu izvedeno po 7 glazbeno-plesnih točaka. LADO se gledateljstvu Središnje Bosne predstavio programom za 2018. godinu pod nazivom Ideju regruti. Kroz ovaj program je LADO predstavioi nove koreografije koje su nagrađivane na domaćim ili stranim festivalima, a u njih tri se prikazuju fragmenti običaja vezanih uz odlazak mladića u vojsku. Upravo iz toga razloga je cijeli program dobio ime po koreografiji dr. sc. Ivana Ivančana Ideju regruti. Važno je istaknuti da se na repertoaru programa nalazila i jedna i koja oslikava tradiciju Hrvata Bosne i Hercegovine, a radi se o poskočici iz južne Hercegovine – Linđo.

 

Dupke ispunjena sportska dvorana u Kiseljaku je s oduševljenjem popratila svaku od 14 izvedbi LADA te su dojmovi gledatelja bili iznad svih njihovih očekivanja. Sama činjenica da je gotovo 600 folkloraša iz Središnje Bosne došlo organizirano u Kiseljak pogledati koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO govori o razmjerima, važnosti i zainteresiranosti za ovaj glazbeno-plesni spektakl. Svi oni koji su imali sreću biti dio ovog povijesnog spektakla u Središnjoj Bosni će zasigurno godinama s oduševljenjem prepričavati, ne samo vrhunsku izvedbu umjetnika LADA, nego i atmosferu u dvorani koja je sa svakom izvedbom postajala sve uzavrelija te je svoj vrhunac doživjela velikom završnicom koncerta i bisom Ladovaca.

 

M.L.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing