• Apostolski nuncij posjetio župu Jablanica
  • Apostolski nuncij posjetio župu Jablanica
  • Apostolski nuncij posjetio župu Jablanica
  • Apostolski nuncij posjetio župu Jablanica

Apostolski nuncij posjetio župu Jablanica

Apostolski nuncij msgr. Luigi Pezzuto je 24. veljače na poziv župnika don Marka Šutala pohodio župu Jablanica. U jutarnjim satima je je nadbiskup Pezzuto stigao u pratnji prvog savjetnika Nuncijature mons. Henryka Jagodzińskog. Nuncija i pratnju su dočekali župnik i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije. Sveta misa je počela svečanom procesijom a okupilo se oko 150 vjernika župe Jablanica i okolnih župa kao i raseljenih župljana. Liturgijsko pjevanje su predvodili bogoslovi koje je predvodio domaći sin bogoslov Tomislav Rajič.

Nakon pozdravnih riječi župnika don Marka uslijedio je blagoslov novih postaja križnog puta, ulje na platnu, u obnovljenoj crkvi, a koje je naslikao akademski slikar Mario Naletilić. Nakon toga nastavljeno je misno slavlje. Misna čitanja su preuzeli studenti Teološko-katehetskog instituta iz Mostara i bogoslovi iz Sarajeva. Nuncij Pezzuto je u propovijedi istaknuo, oslanjajući se na nedjeljno evanđelje, da biti vjernik ne znači samo ići na misu i redovito se moliti nego je to onaj koji ispunjava Isusovu zapovijed a to je zapovijed ljubavi prema bližnjemu, biti milosrdan i znati oprostiti svome neprijatelju.

Na kraju misnog slavlja msgr. Pezzuto je u znak posjeta ovoj župi uručio župniku don Marku brončani medaljon pape Franje. Obitelj Naletilić je nunciju msgr. Pezzutu poklonila sliku a bogoslov Tomislav Rajič u ime župe Monografiju župe Jablanica koju je uredio bivši župnik don Mile Vidić povodom slavlja 100 godina osnutka župe Jablanica. Tom prigodom je župnik don Marko zahvalio svim dobročiniteljima koji su pomogli u obnovi unutrašnjosti crkve te istako važnost povezanosti Svete Stolice i crkve u hrvatskom narodu.

Nakon svete mise organiziran je susret Nuncija i vjernika ispred crkve u dvorištu gdje je bila prigoda osobno popričati i susresti se sa svim vjernicima. Nakon toga uslijedio je zajednički bratski objed u dvorani župne kuće na kojem su sudjelovali studenti TKIM-a, bogoslovi, časne sestre i župnici koji su pristigli iz susjednih župa.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar