Asocijacija poduzentika Hercegovine: Ako izvršna vlast u BiH ne pomogne uskoro 150 tisuća radnika na burzi

Asocijacija poduzentika Hercegovine: Ako izvršna vlast u BiH ne pomogne uskoro 150 tisuća radnika na burzi

Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) je među prvima upozoravala izvršnu vlast u Bosni i Hercegovini o razornim posljedicama pandemije. Pozivali su na sprječavanje scenarija u kojem bi najveći teret podnio realni sektor, jer bi se to, kako su isticali, poput bumeranga vratilo svima u lice i negativno odrazilo na sve segmente društva.

Iz APH podjećaju na izjavu federalnog premijera Fadila Novalića koji je kazao da se “mora na sve načine pomoći proizvodnim tvrtkama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni proračuna, ni javnog sektora ni države”, a što potvrđuje koliko je opasno nositi se s ovakvom velikom krizom bez postojanja konkretnih, realnih i zakonom propisanih mjera ekonomske politike.

Ističući kako se poteškoće s kojima se suočavaju gospodarsvenici već negativno odražavaju na pad prihoda zavoda zdravstvenog osiguranja, zbog smanjenja uplata doprinosa, APH zahtijeva od svih razina vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeće ministara BiH, da se još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor.

“Mjere treba donijeti bez odlaganja najkasnije do 3.travnja 2020. i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju tvrtki i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas“, poručuju članovi ove asocijacije.

APH: “Svi moramo podnijeti teret a ne samo realni/privatni sektor”

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtijeva donošenje zakonskih uredbi kojima se regulira:

1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka/marta ove godine,
2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak od strane vlasti u razdoblju dok traje stanje nesreće,
3. Sufinanciranje u visini minimalnih plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije,
4. Odgoda plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

“Ukoliko se ne donesu ove mjere do 3. travnja 2020. ili ne prihvate zakonodavne smjernice, naša je procjena da ćemo zaključno sa 31. svibnja 2020. imati najmanje 150.000 dodatnih nezaposlenih u evidenciji službi za zapošljavanje. Iz svakodnevne razmjene podataka s našim partnerima iz inozemstva svjesni smo već pristigle ekonomske krize. APH se stoga nudi županijskim, federalnoj i državnoj razini kao partner iz prakse u pripremi otpora nadolazećem ekonomskom cunamiju”, ističe se u njihovom više nego zabrinjavajućem priopćenju za javnost.

Što je nužno uraditi?

“Vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u tvrtkama i poduzećima. Ove, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni stožer poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do 01.07.20, kako u gospodarstvu, tako i društvu u cjelini.

Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do gospodarskog kolapsa. Ponovno ističemo da teret stanja nesreće i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na leđa poslodavaca, jer kao što reče premijer Novalić – „…bez proizvodnih firmi nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države””, zaključuju u svom apelu hercegovački poslodavci.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar