Austrijska vlada zabranila HOS-ova obilježja

Austrijska vlada zabranila HOS-ova obilježja

Austrijska vlada je donijela odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), priopćila je vladina stranka Zeleni u srijedu.
“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, stoji u priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.
U priopćenju stoji da je na sjednici vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije
“Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.
Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati. “Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli a o ustaškim simbolima da se i ne govori”, priopćila je zastupnica Zelenih a kako prenosi austrijska agencija APA. Prošlog tjedna jedno stručno povjerenstvo koje je za ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blaiburga u dosadašnjoj formi.
I dalje su dozvoljene mise zadušnice
Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do uhićenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima. Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili tzv. hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar