Austrijski kancelar predstavio se kao mirotvorac, a zapravo Putinu išao zbog ‘drukanja’ za plin

Austrijski kancelar predstavio se kao mirotvorac, a zapravo Putinu išao zbog ‘drukanja’ za plin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru kad su se sastali ovaj tjedan da je austrijska opskrba plinom iz Rusije sigurna te da država može i dalje plaćati u eurima, rekao je Nehammer za nacionalnu novinsku agenciju APA.

Nehammer se u ponedjeljak sastao s Putinom pored Moskve i do sada nije javno govorio o sigurnosti austrijske opskrbe plinom.

Austrija dobiva 80 posto prirodnog plina iz Rusije i protivi se tome da joj Europska unija odmah nametne plinski embargo tvrdeći da to sada nije moguće

Putin je rekao da je “opskrba plinom osigurana, da će Rusija isporučiti ugovorom utvrđenu količinu i da plaćanje može ostati u eurima”, rekao je Nehammer u intervjuu u srijedu, prenosi APA.

Podsjetimo, austrijski kancelar Karl Nehammer sastao se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Nehammerov ured nakon prvog sastanka Putina s nekim čelnikom EU-a od početka invazije na Ukrajinu. Ruski državni mediji o ovom posjetu vrlo kratko ili uopće nisu izvijestili, a nema niti fotografija sa sastanka. To je znak koliko Putin drži (ne)važnim ovaj sastanak, dok istodobno danas ruski mediji izvješćuju kako će ce Putin sastati sa predsjednikom Bjelorusije u bjeloruskom gradu Blagovješćensku i svojim sveznikom Aleksandrom Lukašenkom.

“To nije bio prijateljski posjet. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan. Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici“, rekao je austrijski kancelar Nehemmer nakon sastanka dodavši kako se nada da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.

Nehammer, prvi je predsjednik države ili vlade neke članice Europske unije koji je nakon početka rata u Ukrajini 24. veljače posjetio ruskog predsjednika u Moskvi, a naglasio je da je odlazak u Rusiju bila “obveza“

“Ova obveza proizlazi iz odgovornosti da se ne propusti prilika postizanja primirja ili barem humanitarnog napretka za civile u Ukrajini“, izjavio je austrijski kancelar. U izjavi za medije nakon posjeta, on je Putinu rekao kako će “sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok Ukrajinci umiru”.

“Spomenuo sam i teške ratne zločine u Buči i naglasio kako odgovorni moraju snositi posljedice“, istaknuo je.

Austrijski kancelar je proteklog vikenda posjetio i Kijev i Buču, sjeverozapadno od glavnog grada. Otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava u tome mjesu izazvala su val međunarodnih osuda i pozive da se ruskim dužnosnicima sudi za ratne zločine. Iz ureda ruskog predsjednika nije stiglo priopćenje sa sastanka.

Ali, čini se da je posjet ruskom predsjedniku imao drukčiju dimenziju od one koja je prvobitno predstaljena javnosti. Teško da bi ruski predsjednik Putin popustio u uvjetima isporuke i plaćanja plina da je austrijski kancelar rekao upravo onako kako je izvijestio javnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar