Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu 7. listopada 1908.

Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu 7. listopada 1908.

Sedmi listopada 1908. proglasila je Austro-Ugarska aneksiju Bosne i Hercegovine, što je dovelo do tzv. aneksijske krize.

Austro-Ugarska je Bosnu i Hercegovinu okupirala još 1878. no tek ju je aneksijom u pravom smislu priključila svom teritoriju. U razdoblju između 1878. i 1908. BiH je bila nominalno u sastavu Osmanskog Carstva, premda je njome u stvarnosti upravljala Austro-Ugarska, piše povijest.hr.

Uprava nad Bosnom i Hercegovinom pripala je tijekom tog razdoblja Zajedničkom ministarstvu financija Austro-Ugarske Monarhije, na čelu kojega je u trenutku aneksije 1908. bio ministar barun (kasnije grof) István Burián. Bosna i Hercegovina imala je u razdoblju austrougarske uprave i svog guvernera. Prvi na toj funkciji bio je general barun Josip Filipović, a posljednji general barun Stjepan Sarkotić.

Iste 1878. austrougarska vojska okupirala je još i Novopazarski sandžak, no njega Austro-Ugarska nije anektirala 1908. Nešto kasnije postignut je sporazum po kojem je austrougarska vojska u potpunosti napustila to područje.

Manje od šest godina nakon aneksije dogodio se u Sarajevu atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda, što je poslužilo kao povod za Prvi svjetski rat.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar