• Avaz objavio pismo: Hrvatska ipak ne smije graditi Pelješki most?
  • Avaz objavio pismo: Hrvatska ipak ne smije graditi Pelješki most?

Avaz objavio pismo: Hrvatska ipak ne smije graditi Pelješki most?

Hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je rekao kako nema nikakvih uvjeta od Europske komisije za gradnju Pelješkog mosta te da se bez problema može taj most početi graditi, demantiralo je pismo u kojem je Europska komisija zatražila od Hrvatske da prije početka radova na Pelješkom mostu utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom, objavio je Dnevni avaz.

Generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku Marc Lemaitre uputio je pismo hrvatskim dužnosnicima napomenuvši da je Europska komisija 7. lipnja 2017. odobrila projekt “Putna komunikacija do južne Dalmacije” koja uključuje Pelješki most.

”Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konsultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta”, piše generalni direktor Lemaitre, te podsjeća da je ministrica Žalac tijekom posjete povjerenice Cretu Zagrebu krajem travnja 2017. osobno jamčila da se BiH slaže s projektom.

Prema pisanju Lemaitrea, EK je u rujnu prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dvije zemlje. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009. godine, te da nikad nije bio opozvan.

”Povodom tog pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta”, piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće financiranje istoga – navodi se u pismu, prenio je Avaz.

Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa “riješi bilo kako neslaganje s BiH”, ali i upozorava da se “u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili financijski imati odraz na Europsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane”. U posljednjem dijelu pisma izričito se sugerira Vladi Hrvatske da poduzme sve potrebne radnje kako bi prije izgradnje mosta riješila spor s BiH.

”Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i financijski obvezivati Europsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama”, stoji je u pismu.

/Izvor: Bljesak.info/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing