Papa poručio biskupima da se bore protiv klerikalizma

Papa poručio biskupima da se bore protiv klerikalizma

Nakon susreta sa Bogu posvećenim osobama, papa Franjo je u sakristiji katedrale u Santiagu razgovarao s 50-ak biskupa koje je predvodio nadbiskup Santiaga i predsjednik Čileanske BK Silva Retamales.

Susret je započeo pozdravnim riječima mons. Bernardina Pinere Carvalla, koji ove godine slavi šest desetljeća biskupstva te je kao takav najstariji biskup na svijetu i po dobi i po biskupstvu.

Kako prenosi vaticannews, Papa je pozvao biskupe da se odupru napasti klerikalizma te je, prisjećajući se njihova pohoda ad limina prije godinu dana, podsjetio na neke naglaske.

Istaknuo je potrebu biti dijelom naroda te ukazao na jedan od problema današnjega društva a to je osjećaj odbačenost.

„Ovaj postmodernistički osjećaj može prodrijeti u nas i naše svećenike. Tada počinjemo misliti da ne pripadamo nikome, zaboravljamo da smo dio svetoga vjerničkog naroda Božjeg i da Crkva nikada nije i nikada neće biti elita posvećenih osoba, svećenika ili biskupa“, rekao je Papa te podcrtao kako svećenstvo treba imati na umu pripadnost Božjem narodu, ali kao sluge, a ne kao gospodari što onda vodi u klerikalizam koji je „karikatura primljenog poziva“.

„Laici nisu naši sluge, niti naši zaposlenici. Ne moraju kao papige ponavljati ono što mi kažemo“, upozorio je Sveti Otac te dodao je: „Budno pazimo na tu napast, osobito u sjemeništu i tijekom procesa odgoja i izobrazbe (…) Budući svećenici svoju će službu obavljati u sekulariziranom svijetu i moraju se za to pripremiti. Svoje poslanje stoga moraju obavljati u bratskom jedinstvu, ‘rame uz rame’, s čitavim Božjim narodom.“

Papa je stoga naglasio nužnost „predanosti za misijsku i proročku opciju koja je kadra preobraziti sve, tako da navike, stilovi, rasporedi, jezik i sve crkvene strukture postanu prikladni instrumenti za evangelizaciju, a ne za samo-očuvanje Crkve“.

Sveti Otac se poslije u apostolskoj nuncijaturi susreo i s nekoliko žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici. Kako je objasnio glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke, ovaj je susret bio striktno „privatni“. Prethodno se papa Franjo tijekom svojih 21 međunarodnih putovanja samo jedanput i to u rujnu 2015. u SAD-u susreo sa žrtvama svećeničkoga zlostavljanja.

Inače, zbog ove je problematike njegov pohod Čileu specifičniji od svih prethodnih. Osim što ga je dočekalo, medijski napuhano, neraspoloženje dijela naroda zbog grijeha crkvenih ljudi u prošlosti, također se suočio i s kritikama zašto je 2015. imenovao Juana Barrosa Madrida biskupom Osorna u Čileu, iako je ovaj bio optužen za „pokrivanje“ prijestupnika o. Fernanda Karadime u 1980-im i ’90-im.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar