Baba Anujka, serijski ubojica

Baba Anujka, serijski ubojica

U banatskom mjestu Vladimirovac u Srbiji se u prvoj polovici dvadesetog stoljeća odigravala prava filmska, nažalost tragična, priča. Postoji nekoliko izvora koji govore o životu Ane di Pištonja, poznatije kao baba Anujke, a najviše je sama ispričala prilikom hapšenja i tijekom suđenja.

Anujkina “čarobna voda” ubila između 50 i 150 ljudi, a ona je postala poznata kao serijski ubojica iz Valdimirovaca, piše National Geographic.

Ana di Pištonja rođena je kao Ana Drakšin ili Drakin, a prema njenim riječima, bila je rođena 1837. godine. Otac joj je bio bogati vojvođanski paor koji se s obitelji 1849. godine iz Rumunjske doselio u Petrovo selo, tadašnji naziv za Vladimirovce, u Banatskoj vojnoj krajini Habzburške monarhije. Kćerki je osigurao dobro školavanje, a nju je posebno interesirala kemija.

Anujka se udala, za dvadeset godina starijeg, vlasnika imanja Pistov ili di Pištonja s kojim je imala 11 djece, od kojih je samo jedno preživjelo do punoljetstva. Suprug joj je preminuo nakon dvadeset godina braka, a Anukja se tada vratila izučavanju kemije.

Nakon suprugove smrti, Anujka je dio kuće pretvorila u improvizirani laboratorij, a širom Banata je postala poznata kao iscjeliteljka i travarka. Po smješe i napitke su dolazile pretežno dame, ali nerijetko i mladići koji su željeli da budu oslobođeni služenja vojnog roka jer su im njeni napici pomagali da se razbole.

Baba Anujka je držala kafanu, te je bila u kontaktu sa velikim brojem ljudi, ali imala je i suradnice u drugim selima koje su očajnim ženama preporučivale njene napitke

 

Anujkina smjesa bila je poznata kao “čarobna voda” ili “ljubavni napitak”, a klijentima je gotovo obavezno postavljala isto pitanje “Koliko je težak ovaj problem?”, misleći pri tom na tjelesnu težinu žrtve. Iako su klijetni vjerovali da je u pitanju magija, Anujka je u njihove napitke stavljala otrov, najčešće arsen, a nakon što bi saznala težinu žrtve znala je i koju količinu otrovne supstance da stavi.

Klijenti su od nje dobijali detaljno uputstvo za korištenje, uz “proročanstvo” da će problem nestati osmog dana od početka uzimanja napitka; što se zaista i dešavalo, žrtve bi umirale osmog dana, ali ne zbog Anujkinih moći, kako su klijenti vjerovali, nego zbog njenih točnih proračuna o količini otrova u odnosu ta tjelesnu masu.

Anujka je, zajedno sa svojim suradnicama, na području Banata djelovala punih četrdeset godina. Optužbe su sporadično stizale na adresu austrougarskih vlasti, ali odgovora nije bilo, jer je Anujka uredno plaćala poreze i živjela mirnim životom.

 

Kada je pod sumnjivim okolnostima preminuo drugi muškarac iz bliskog okruženja izvjesne Stane Momirov, policija je ovu ženu pozvala na saslušanje

Nakon što je prvi suprug Stane Momirov, Lazar Ludoški, preminuo, ona se preudala. Kada je nedugo zatim preminuo i bogati stric Staninog drugog supruga, policija je odlučila da ispita slučaj.

Stana je od baba Anujke “čarobnu vodu” kom je ubila svog prvog supruga, kupila u siječnju1924. godine za 2.300 dinara.

Baba Anujka je svoju “čarobnu vodu” prodala još jednoj obitelji Momirov, Simi i Sofiji, i to u prosincu 1926. godine za 5.000 dinara. Oni su nameravali da ubuju Siminog oca Nikolu, koji je navodno bio nasilan prema njima i njihovoj deci.

Među slučajevima za koje joj je bilo suđeno bila je i smrt Gaje Prokina, inače zdravog šezdesetogodišnjaka, bogatog udovca, koji je novac zaradio u Americi. Nasljedstvo je podijelio sinovima, a sestriću Milanu je obećao osam jutara zemlje, koje bi mu dao nakon smrti.

Milan i njegova supruga su bili nestrpljivi, pa su se obratili, tada već poznatoj, baba Anujki. S Anujkom je na tom slučaju radila i njena najbliža suradnica i učenica Ljubinka Milankov, koja je po Anujkinom receptu napravila otrov za klijenta, ali ne dovoljno jak. Gaja se obratio liječniku, ali je preminuo 29. prosinca 1927. godine. Zbog sumnjive smrti urađena je obdukcija nakon koje je utvrđeno da je bio otrovan, piše National Geographic.

Prvo suđenje baba Abujki bilo je u lipnju 1914. u Beloj Crkvi, međutim, zbog nedovoljno dokaza, ona je tada oslobođena

Za drugo suđenje, vlasti su bile bolje pripremljene. Baba Anujka je imala nekoliko suradnica, od kojih su neke, nezadovoljne nagradama koje su dobijale, rado svjedočile protiv nje. Izvršeno je nekoliko ekshumacija i kod svih su pronađene čestice arsena i žive. (Veliki broj klijenata odbijao je da se tijela njihovih bližnjih ekshumiraju, kako se ne bi njihova umješanost dovodila u pitanje, odnosno, da li su znali ili nisu, da baba Anujka ustvari prodaje otrov.)

Protiv baba Anujke je podignuta optužnica za ubojstvo Nikole Momirova i Lazara Ludoškog. Uhapšena je 15. svinja 1928. godine, kada je imala 90. Presuda je donesena 6. srpnja 1929. godine. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u oba ubojstva.

Postoje dvije priče o tome kako je završila baba Anujka, serijski ubojica iz Vladimirovaca. Jedna kaže da je Anujka puštena na slobodu u 98. godini, nakon osam godina zatvora zbog starosti i umrla dvije godine kasnije u svojoj kući u Vladimirovcu, kada je imala oko 100 godina.

Drugi izvori kažu da je u požarevačkom zatvoru bila sve do početka Drugog svjetskog rata u Srbiji, kada su je njemački vojnici pustili iz tamnice. Prema ovim izvorima, živjela je 104. godine, piše National Geographic.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar