• Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”
  • Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”

Burna rasprava na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”

Burna rasprava vodila se na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama o stanju i statusu JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama”. Prethodno je na trećoj sjednici, vijećnik Ilija Šarčević predložio da se upravo ova tema u narednom razdoblju (veljača) uvrsti kao točka dnevnog reda, kako bi osnivači staračkog doma, Općina Prozor-Rama (Općinsko vijeće) i Humanitarna organizacija “Kuća mira” (Kapitul Franjevačkog samostana Rama-Šćit)  ponudili informacije o statusu Doma vijećnicima, ali prije svega žiteljima Prozor-Rame.

 

Nakon što se rasprava rasplinula na teme koje se nužno i ne tiču Doma, pa i na osobne, vijećnici su jednoglasno zaključili da raspravu treba voditi uz prisutnost drugog suosnivača Humanitarne organizacije “Kuća mira” točnije ispred članova Kapitula franjevačkog samostana Šćit, na Tematskoj sjednici zakazanoj za 10. ožujka 2021. godine u 12h.

 

Prebacivanje krivnje

 

Raspravu je započeo Drago Tule, vijećnik Kluba vijećnika HDZ-a BiH kazavši da smatra da je za situaciju s Domom odgovorna isključivo Općina Prozor-Rama, istaknuvši da ne postoji definiran Statut Doma, kao ni građevinska dozvola.

“Sredstva za Dom iz Općine nisu izdvajana zadnjih barem pet godina. Bespotrebno se svaljuje krivnja na gvardijana samostana fra Andriju Jozića. Vi iz Općine nemate ništa napismeno, nego sve po principu rekla-kazala. Išli ste u ulaganje bez sigurnosti”, zaključio je Tule, da bi nakon toga rekao da Klub vijećnika HDZ-a BiH ne može ići u dublju raspravu jer isti nema dovoljno informacija o slučaju Doma.

 

Stvar je politička

 

Replicirao je Načelnik općine dr. Jozo Ivančević te ukazao na površnost Kluba vijećnika HDZ-a BiH prilikom govora o temi Doma. “Dolaskom nove uprave u samostanu stala je izgradnja. Iako je Kapitul izglasao dodjelu zemljišta za izgradnju, a također je i donesen Statut Doma. Pozivam sazivanje Tematske sjednice uz poziv članovima Kapitula. Želimo srediti vlasničku strukturu, želimo ulagati sredstva koja nedostaju, a treba ih pribaviti HO “Kuća mira”. Riječ je o nekih 500.000,00 KM. Spremni smo dati i taj novac, ukoliko ga “Kuća mira nema”, ali želimo da se utvrdi koliko je Općina uopće dala sredstava. Tražilo se otvaranje doma bez obzira na sve, ali odgovora nema. Zbog politike. Stvar je politička.  Zašto nije odabran gvardijan koji je imao najviše glasova? Pribavili smo gotovo 3/4 sredstava, a oni žele da općinski dio i dalje bude 1/3″, kazao je Ivančević.

 

Stare i nemoćne staviti ispred radnih mjesta

 

Vijećnik Ilija Šarčević, na čiju je inicijativu rasprava o Domu i uvrštena na Dnevni red, izjavio je: “Trakavica se vuče predugo. Grozno je proći pored Doma. Nova zgrada – bez ičega. Zarasla. Ne mogu se samoinicijativno donositi odluke, raspisivati natječaji za ravnatelja doma i slično. Crkvene institucije nažalost ne gledaju socijalni karakter projekta i ljudskost. Trebamo staviti stare i nemoćne ispred radnih mjesta.”

 

Pero Kovačević, potpredsjednik Općinskog vijeća zaključio je da se mnogo puta raspravljalo o svemu. “Nikada smo mogli stupiti u kontakt s gvardijanom. Nitko iz “Kuće mira” nikada nije došao niti na jedan sastanak. Bojim se da dogovora neće biti niti na sljedećoj Tematskoj sjednici. Nerado to kažem, ali sve je stalo dolaskom novog gvardijana. Volio bih da se nađe rješenje. Moram kazati da je problem politički, a ne Općinskog vijeća i “Kuće mira”, rekao je Kovačević.

 

 

Podsjećamo, JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama“ osnovan je 2011. godine. Do sada je u Dom uloženo ukupno 3.732.232,00 KM, od čega je Općina uložila 2.206.392,00 KM, a HO “Kuća Mira” Franjevačkog samostana Rama-Šćit 511.649,00 KM, dok su ostala sredstva u iznosu od 1.014.190,00 KM iz donacija čiju je realizaciju u velikoj mjeri potpomogla Općina.

 

Problematika upravljanja

 

Problematika upravljanja Domom krenula je mnogo ranije prije donošenja Statuta Doma, što uvjetuje i imenovanje ravnatelja. Naime, prvi problemi krenuli su kada je HO “Kuća mira” samoinicijativno promijenila jednog od tri člana prvotnog Upravnog vijeća Doma.

Općina Prozor-Rama je istaknula ovakve nezakonitosti te govorila o tome kako će ovakav potez znatno utjecati na sve kasnije Odluke koje bi se donosile u ime JU. Želju za daljnjim aktivnostima na izgradnji Doma, Općina je uputila i fra Andriji Joziću, gvardijanu samostana, ali inzistirajući na provođenja svih odluka prema zakonskoj proceduri.

Odgovor na dobre namjere Općine, bila je pokrenuta nezakonita natječajna procedura za imenovanje novog direktora Doma, 5. veljače 2018. godine i to bez dogovora sa Općinom Prozor-Rama kao drugim osnivačem.

“Jednostrani potezi, kao što je samovoljno pozivanje revizorske kuće, nezakonito imenovanje novog člana Upravnog vijeća, nezakonito „donošenje“ Statuta Javne ustanove, raspisivanje natječaja za imenovanje direktora Doma od strane fra Andrije Jozića, nije dovelo do rješenja problema”, rekao je dr. Jozo Ivančević, Načelnik Općine Prozor-Rama.

 

Rješavanje problematike

 

Održana je i Tematska sjednica Općinskog vijeća Prozor – Rama 15. ožujka 2018. godine, na kojoj se analiziralo stanje i raspravljalo o mogućnostima rješavanja problematike. Općinsko vijeće je usvojilo poseban zaključak kojim se, između ostalog, zadužuju predstavnici općine Prozor – Rama da se i u daljnjim aktivnostima pridržavaju svih važećih propisa koje se odnose na osnivanje i rad javnih ustanova.

 

Iako je Općinsko vijeće Prozor-Rama kao zakonodavno tijelo drugog suosnivača inzistiralo sazivanje Kapitula, raspravu o problematici i slično, nije poznato da se na ranije zahtjeve sam Kapitul i sazivao, što je rezultiralo tužbom Općinskom sudu u Konjicu s ciljem potpunijeg reguliranja odnosa između suosnivača Doma.

 

 

Dom s minimalnim ulaganjem useljiv, zjapi prazan

Zgrada Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu u visokoj je fazi izgrađenosti te se relativno malim ulaganjima može smatrati useljivom. Također treba znati da je Općina Prozor – Rama pokrenula aktivnosti nabave opreme iz humanitarnih izvora te da je preko općinskog Crvenog križa u svibnju u Dom isporučeno 30 kreveta, noćnih ormara, 3 kreveta za mobilni pregled, 8 mobilnih stolica i još vrijedne opreme.

Osim tužbom, Općina Prozor – Rama je reagirala i prema Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ na Rješenje broj: 03-04-UP1-371/20 od 31.12.2020. kojim se utvrđuju određene promjene u strukturi upravljanja, nadzora i drugim segmentima HO “Kuća Mira”. Nakon informacija da je ovaj akt također donesen kroz nezakonit način, obzirom da je to za Općinu značajno, jer je “Kuća Mira” suosnivač JU Doma za stare i nemoćne osobe “Rama” na Šćitu, zajedno sa Općinom Prozor – Rama, Općina je pokrenula tužbu radi poništavanja i rješavanja predmetnog akta.

 

Mogućnost daljnje suradnje

 

“Mogućnost dalje suradnje na izgradnji i opremanju te početak rada Doma ne ovisi o Općini Prozor – Rama”, zaključuje Ivančević te dodaje kako je potrebna spremnost na poštivanje zakonske procedure od strane rukovoditelja HO “Kuća mira” kao suosnivača i većinskog vlasnika temeljnog kapitala JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama“. Spremnost na ulaganje u završetak izgradnje i opremanje Doma koju je isti rukovoditelj obustavio svojim dolaskom na čelo HU “Kuća Mira”, suosnivača Doma.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing