BABOVINA – DAJ MENI, DAJ NJIMA Solak u ožujku dodijelio posao od skoro 600 tisuća KM poduzeću svog odvjetnika

BABOVINA – DAJ MENI, DAJ NJIMA Solak u ožujku dodijelio posao od skoro 600 tisuća KM poduzeću svog odvjetnika

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koja je zbog procesa javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa predmet istraga Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ovog ožujka dodijelio je vrijedan posao poduzeću čiji je jedan od vlasnika njegov odvjetnik Kadrija Kolić, piše Klix.ba.

Federalna uprava civilne zaštite je 3. ožujka ove godine dodijelila posao vrijedan 588.300 KM bez PDV-a poduzeću KM Trade doo iz Visokog čiji je jedan od osnivača Solakov odvjetnik Kadrija Kolić.

KM Trade bio je jedini ponuđač u procesu nabavke sredstava i opreme Federalnoj specijaliziranoj jedinici za crpljenje vode crpke velikog kapaciteta i to 3 mobilne crpke visokog tlaka s pratećom opremom.

Radi se o poslovnom subjektu iz Visokog koji je registriran kao društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge, a kao osnivači se s kapitalom od po 5.000 KM navode pomenuti Kolić i Nihad Mašić.

U svezi s ovim Klix.ba je kontaktirao Kolića koji kaže da nije upućen u sam posao iz ožujka 2020. godine.

“Ne znam o čemu pričate, postoji menadžment poduzeća koji radi svoj posao.To je ozbiljna tvrtka”, kazao je on napomenuvši da je s KM Trade vlasnički povezan već 21 godinu.

KM Trade se i ranije pojavljivao kao ugovorna strana u procesima javnih nabavki Federalne uprave civilne zaštite. U 2014. godini preko Kolićeve tvrtke sklopljena su dva ugovora ukupne vrijednosti 633.500 KM, a radilo se o nabavci stroja za deminiranje i tri QUAD vozila s prikolicom za sve terene.

Kako je istražio Klix.ba, ugovore s FUCZ-om kompanija iz Visokog kroz različite vidove javnih nabavki dobija i u sljedećim godinama, a ukupno one iznose oko 1,3 milijuna KM.

Federalna uprava civilne zaštite trenutno je predmet istraga koje predvodi Tužiteljstvo BiH, a gdje se naglasak stavlja na uvoz respiratora iz Kine koje je za FUCZ nabavio preko poduzeća ‘Srebrena malina’ u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Solaka u tom procesu zastupa odvjetnik Kadrija Kolić.

Posljednje revizorsko izvješće Federalne uprave civilne zaštite je iz 2014. i od tada više nijedno izvješće nije provedeno. Trenutno se radi revizija za 2019. godinu, dok za prethodne godine revizija nije urađena. Također treba istaknuti da dvije godine ne postoji parlamentarno povjerenstvo koje je odgovorno za rad Ureda za reviziju institucija. Tek sada, nakon što je Federalna uprava civilne zaštite dospjela u žižu javnosti u vezi s nabavkom respiratora iz Kine, zakonodavni organ Federacije se aktivnije uključio i traži detaljna izvješća o poslovanju te javne institucije.

(Izvor: Klixx.ba)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar