Banjalučki Caritas za ovu godinu nije dobio ni marku iz budžeta Republike Srpske

Banjalučki Caritas za ovu godinu nije dobio ni marku iz budžeta Republike Srpske

Caritas biskupije Banja Luka za ovu godinu nije dobio nijednu marku iz budžeta Republike Srpske (RS), u kojem je za 2017. ovoj humanitarnoj organizaciji bilo planirano 50.000 KM.

-Ove godine u srpnju smo dobili 25.000 KM, što je polovina od iznosa planiranog za 2016. Znači, u ovoj godini nije nam isplaćeno ni sve što je u budžetu bilo planirano za prošlu godinu – rekao je novinarima direktor banjalučkog Caritasa dr. Miljenko Aničić.

Kašnjenja u isplati su prisutna godinama, iako se tim novcem pomaže rad javne kuhinje za stare i nemoće osobe.

-Raznosimo hranu za te osobe, kojih je ukupno 30, tako da se iz donacija mora ‘krpiti’ novac za ove potrebe – rekao je Aničić ističući da godinama nemaju sigurnu institucionalnu pomoć, a donatora je sve manje.

Ovo nisu jedini problemi s kojima se suočavaju, jer do danas nisu dobili odobrenje za rad plinskog postrojenje za proizvodnju električne energije u okviru Zemljoradničke zadruge Livač u Laktašima, jer im se, kaže Aničić, već pet godina ispostavljavaju svaki put novi zahtjevi za mjerenja koja nitko u BiH ne može provesti.

U ime Caritasa biskupije Banja Luka pozvao je uoči predstojeće „Nedjelje Caritasa“ na činjenje dobra onima koji su u socijalnoj potrebi, jer i sami rade na promociji ljudskih prava, očuvanju ljudskog dostojanstva i skrbi za čovjeka u nevolji.

Aničić je precizirao da je u toku podjela oko 800 prehrambenih paketa, prosječne vrijednosti po paketu od 70 KM, za socijalno ugrožene, kojih je veliki broj.

-Očito je da su ljudi u velikoj nevolji – upozorio je.

Predstavnici Caritasa su pomogli socijalno ugrožene i na drugi način, podjelom ogrijeva i šporeta, a što je dugogodišnja praksa.

Kupili su kuću za obitelj koja je u požaru ostala bez krova nad glavom, završili izgradnju jednog i popravili još osam stambenih objekata.

U okviru Caritasa biskupije Banja Luka pruža se kućna njega za oko 200 nemoćnih osoba, u funkciji je Centar za život i obitelj, u kojem djeluje savjetovalište za brak i obitelj, provodi se projekt „Osnaživanja žena“, a bili su uključeni i u nekoliko evropskih projekata.

Za starije osobe na raspolaganju je dom, u kojem je smješteno više od 90 osoba, kao i u internatima za školsku djecu i studente u Prijedoru i u Banjoj Luci.

U Caritasu Banja Luka su podnijeli zahtjev za izgradnju dječjeg vrtića, a, između ostalog, u planu je izgradnja zanatskog centra.

(Izvor: Fena)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar