DRUŽBA I SLUŽBA Dodik protiv presude ‘Sejdić-Finci’, protiv trase puta, protiv NATO-a; Čović se u potpunosti slaže i nije imao što dodati

DRUŽBA I SLUŽBA Dodik protiv presude ‘Sejdić-Finci’, protiv trase puta, protiv NATO-a; Čović se u potpunosti slaže i nije imao što dodati

Prema njegovim riječima, HDZ, koji predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini, je zagledan u politiku svoje matične zemlje u Hrvatskoj. “To je logično”, smatra Dodik, kazavši da ne zamjeraju HDZ-u što radi na NATO putu.

Izaslanstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sastale su se danas na Jahorini, a predsjednici tih stranaka su nakon sastanka poručili da su se usaglasili o pitanjima u Svezi s kojima ranije nisu bili usUglašeni. Dodik je kazao da je s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarao o Izbornom zakonu koji je upućen u parlamentarnu proceduru,izvješćuje Klix.ba.

“On omogućava da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Srpski narod je zainteresiran da se takva praksa uspostavi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon to omogućava, zato je SNSD to podržao u Domu naroda. To je najbolja praksa, a sve drugo bi doprinijelo dodatnoj destabilizaciji”, kazao je Dodik.

Istaknuo je da ostaju pri svojim stavovima o Ustavnom sudu BiH, prvenstveno da je neophodno eliminirati strance iz Ustavnog suda BiH.

“Naša odluka o vojnoj neutralnosti je vezana za stav Republike Srbije”, poručio je Dodik.

Dodik je istaknuo da je presuda u slučaju Sejdić-Finci samo mrtvo slovo na papiru i da se ne treba provoditi u budućnosti.

“Obustavljali su je oni koji su najviše zagovarali takvu odluku. U tom pogledu mogu kazati da se treba birati Srbin, Bošnjak i Hrvat”, kazao je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska nije suglasna s trasom puta koja vodi iz Sarajeva preko Brčkog do Beograda.

“To je suprotno interesima Republike Srpske, suprotno mojim interesima. Koliko god oni bili na fonu bošnjačkog političkog projekta, ne vidim potrebu za takvim nečim. Mi nećemo dati saglasnost za takvo nešto”, rekao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska u svojim strateškim planovima definirala trasu puta.

“To je bilo nepotrebno da se Brčko veže iz Sarajeva. Mi ostajemo pri ranijem opredjeljenju”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ, koji predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini, je zagledan u politiku svoje matične zemlje u Hrvatskoj.

“To je logično”, smata Dodik, kazavši da ne zamjeraju HDZ-u što radi na NATO putu.

“Daytonski sporazum je urušen voljom međunarodnog centra. Eliminirali su entitete i nametali špekulativne prakse”, naveo je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da se u potpunosti slaže s Dodikom i da nema što dodati.

“Nećemo dozvoliti bilo kakve špekulacije kakve su bile ranije. Želimo kandidatski status, on se ne može izbjegavati. Ima punoo tema koje su zajedničke, a usuglasili smo se u vezi sa stajalištima za koja do sada nismo imali zajednički stav. Želim legitimno predstavljanje u skladu s Ustavom BiH. Jedan narod ne može drugom birati predstavnike”, rekao je Čović.

Napomenuo je da je zadovoljan komunikacijom s Dodikom, a da vjeruje da će u sljedećoj godini pokazati još veću usuglašenost u vezi sa svim pitanjima.

“Ja mislim da ćemo u vezi s Daytonom morati svi zajedno sjesti nakon izbora, jer sam uvjeren da ćemo biti na poziciji vlasti nakon idućih izbora. Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda, to je minimum da bi država mogla funkcionirati”, rekao je Čović.

Podsjetio je da će Bosna i Hercegovina do 15. prosinca završiti upitnik, a da je do sada ispunjeno tek 20 posto odgovora, izvješćuje Klix.ba.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar