BH NOVINARI: “Policija Mostara ne smije cenzurirati medije i društvene mreže”

BH NOVINARI: “Policija Mostara ne smije cenzurirati medije i društvene mreže”

Javni prosvjed ministru Mariću.

Sarajevo/Mostar – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni prosvjed ministru unutarnjih poslova Hercegovačko –neretvanskog kantona Mariju Mariću kao i drugim vodećim ljudima Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko –neretvanskog kantona (MUP HNK) zbog namjere da mijenjaju Zakon o javnom redu i miru i omoguće policijsku kontrolu medijskih sadržaja i objava na društvenim mrežama.  Ministar Marić i njegove kolege iz MUP-a su na konferenciji za medije u Mostaru najavili tu mogućnost, optuživši medije za širenje lažnih vijesti i ugrožavanje sigurnosti građana u HNK –u kroz izvještaje o događaju od prije dva mjeseca.

Za Upravni odbor BH novinara je potpuno neprihvatljivo da se MUP HNK-a opredijelio za stvaranje zakonskih mogućnosti cenzuriranja medija i ograničavanja prava novinara na slobodno i objektivno kreiranje medijskih sadržaja, a da prethodno nisu podnijeli žalbe nadležnom (samo)regulatoru ili poduzeli zakonske mjere prema onima koji su, kako je rečeno na press konferenciji, svojim medijskim objavama “stvarali klimu nesigurnosti” za građane Mostara. U demokratskim i slobodnim društvima, policijske strukture i sigurnosne agencije bi trebale koristiti legitimna sredstva reagiranja na novinarske izvještaje, a ne posezati za novim zakonskim odredbama koje vode ka cenzuri i ograničavanju slobode izražavanja u medijima i na društvenim mrežama.

MUP HNŽ bi povećao kazne za nedopušteno pisanje na društvenim mrežama i medijima

Za Upravni odbor BH novinara posebno su problematične izjave kako mediji u Mostaru neće smjeti objavljivati informacije prije i mimo zvaničnih objava MUP –a, budući da sugeriraju potencijalno zatvaranje ove institucije prema medijima i javnosti, kao i ograničavanje slobodnog protoka javnih informacija od značaja za građane. Na istoj razini neprihvatljivosti je najava ministra Marića da će se mediji i društvene mreže proglasiti “vanjskim medijskim prostorom” kroz najavljene izmjene Zakona o javnom redu i miru, te da će policija “po službenoj dužnosti” pokretati istrage protiv novinara, medija i osoba na društvenim mrežama.

BH novinari podsjećaju ministra Marija Marića i MUP Hercegovačko –neretvanskog kantona da kreiranje zakonskih odredbi za policijski nadzor nad objavama u medijima i na društvenim mrežama nije evropski standard legitimnih ograničenja slobode izražavanja  niti može biti rješenje za publiciranje sigurnosno problematičnih sadržaja ili lažnih vijesti.  Bosna i Hercegovina, uključujući i Hercegovačko – neretvanski kanton, imaju adekvatne krivične sankcije za sva djela ugrožavanja sigurnosti, te Regulatornu agenciju za komunikacije i Vijeće za štampu kao tijela nadležna za reagiranje na neprofesionalno  pisanje medija.  To bi morao biti zakonski i institucionalni okvir reagiranja svih, pa i mostarske policije, na objave u medijima i na društvenim mrežama, a ne cenzura ili policijski nadzor nad slobodom izražavanja, priopćio je Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar