BH Telecom i HT Mostar idu na prodaju

BH Telecom i HT Mostar idu na prodaju

Za milijardu maraka kredita od Međunarodnog monetarnog fonda, vlade Federacije i Republike Srpske morat će povući konkretne radikalne poteze, među njima je i prodaja kompanija BH Telecom i HT Mostar.

Još uvijek informacije o tome stižu na kašičicu, a kako saznaje Dnevni list „stvar je odmakla“, zapravo sve je u završnoj fazi, ali se javnosti to ne priopćava.

Određen i rok

Prema nekim informacijama, i u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu koje se krije od javnosti pod izgovorom da se „glanca“, stoji da će dvije kompanije biti prodane. Navedeni su i termini do kada će posao biti završen. Za koliko novca će biti prodan državni kapital nitko neće govoriti, a neslužbeno saznajemo da se u tajnosti već barata nekim brojkama.

Kako se navodi, Vlada Federacije će u konsultacijama sa Svjetskom bankom i ili Europskom bankom za obnovu i razvoj „do kraja listopada ove godine završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti kompanija BH Telecom i HT Mostar“. Dalje se kaže da će sve svoje preostale udjele u te dvije kompanije prodati do kraja 2017. godine.

Vlada Federacije i Vlada Republike Srpske preuzimaju i obavezu da do kraja 2016. usvoje plan restrukturiranja željeznica u oba etniteta. Osim toga, Vlada Federacije će u ovoj godini usvojiti i plan restrukturiranja komunalnih poduzeća u sektoru električne energije i plina.

Pismom namjere preuzima se i obaveza da se u Federaciji riješi status tvrtki u državnom vlasništvu i javnih poduzeća putem restrukturiranja ili eventualne privatizacije održivih kompanija ili stečaja i likvidacije neodrživih. Primjerice, Energoinvest i Energopetrol planirani su za prodaju i to će se desiti do kraja iduće godine, a nakon sveobuhvatne analize, odnosno sanacije tih firmi.

Godina za pripremu

Prodaja državnog vlasništva u BH Telecomu i HT Mostar i nije iznenađenje – federalni premijer Fadil Novalić to je najavio. Nedavno je izjavio da Vlada razmišlja o prodaji djelomičnog ili potpunog svog udjela u vlasništvu telekom operatera, ali prije konačne odluke neophodna je precizna njihovog analiza poslovanja i budućnosti. Premijer je nagovijestio da će se novac od prodaje utrošiti u probijanje tunela Prenj i Vranduk.

Kako stvari stoje od prodaje jednog dijela vlasništva nema ništa zbog kredita od MMF-a  – do kraja 2017. Vlada mora prodati kompletan svoj udio. Neslužbeno saznajemo da je jedna inozemna tvrtka već angažirana da uradi analizu rada i poslovanja BH Telecoma i HT Mostar.

pogled.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar