Biden u prvom tjednu popularniji predsjednik nego što je Trump ikad bio

Biden u prvom tjednu popularniji predsjednik nego što je Trump ikad bio

Tjedan dana nakon ulaska u Bijelu kuću Joe Biden uživa popularnost od 54 posto ispitanika, razinu koju njegov prethodnik Donald Trump nije ostvario u cijelom četverogodišnjem mandatu, doznaje se iz ankete objavljene u srijedu.

Prema anketi sveučilišta Monmouth, Bidena podržava 54 posto ispitanika, protiv je 30 posto, a 16 posto je neodlučenih.

 

Anketa je provedena od 21. do 24. siječnja na 809 osoba

 

Prema anketi Gallupa, republikanski predsjednik je na kraju svog mandata uživao potporu od samo 34 posto ispitanika, što je povijesno najniža brojka, nakon što je svoj mandat započeo s potporom od 45 posto ispitanika koja se početkom 2020. popela na 49 posto.

Ostale ankete pokazuju da Joe Biden prvih dana svog mandata uživa još veću potporu: 56 posto prema Morning Consultu te 63 posto prema anketi koju je proveo Hill-HarrisX.

 

Podjela po stranačkim linijama

No Monmouth ističe da su pristaše i protivnici Bidena duboko podijeljeni u političkom razmišljanju te Biden uživa potporu 90 posto ispitanika koji su demokratski glasači, kod republikanaca je taj broj svega 15 posto, dok kod neovisnih glasača uživa potporu od 47 posto.

 

“Općenito gledajući, čini se da su ispitanici u anketama prema Bidenu dobrohotniji u odnosu na Trumpa, no uistinu slijede stranačku liniju jer se sve više ljudi izjašnjava kao demokrati ili republikanci”, kazao je direktor Instituta za javno mnijenje Sveučilišta Monmouth Patrick Murray.

 

Internetska stranica fivethirtyeight.com navodi da je Donald Trump bio prvi predsjednik koji na početku svog mandat nije uživao “medeni mjesec”.

 

U prvih šest mjeseci mandata prosječno mu je popularnost iznosila 41.4 posto, daleko iza Baracka Obame (60 posto) ili Georgea W. Busha (53.9 posto) u istom šestomjesečnom razdoblju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar