BiH druga u svijetu po veličini dijaspore

BiH druga u svijetu po veličini dijaspore

Da građani Bosne i Hercegovine, mahom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Iako naše državne institucije nemaju egzaktne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, pretpostavlja se da je riječ o više desetaka tisuća ljudi. Forbes je objavio statistiku rangiranja zemalja svijeta koje imaju najveću dijasporu.

Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mjesto od ukupno 151 zemlje, prenosi N1.

“Bosna i Hercegovina koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tijekom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat, 2020. godine imala je 34 posto stanovništva koje je živjelo u inozemstvu”, navodi Forbes.

Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana.

Na prvom mjestu je Gvajana, na trećem Albanija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje financijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih. Danas, navodi Forbes, skoro trećina stanovništva živi u inozemstvu.

“Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 milijuna domorodaca, sada ima osam milijuna njih – ili oko 30% – koji žive u inozemstvu. Južni Sudan, gdje je građanski rat službeno završio 2020., ima udio dijaspore od 21%”, navodi Forbes i dodaje da najveći dijasporu ima Palestina. Čak 45 posto Palestinaca je rođeno u inozemstvu.

Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mjestu s 1% dijaspore.

Potpuna lista još nije objavljena.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing