BiH jedina u Europi bez plavog dizela

BiH jedina u Europi bez plavog dizela

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Europi koja nije uvela mjeru “plavog dizela” za poljoprivrednike. Iako ratari već godinama upućuju brojne apele i zahtjeve za uvođenje “plavog dizela”, institucije ovu temu vješto zaobilaze.

Za Đorđa Vakčića iz semberskog sela Mala Obarska najveći trošak ovogodišnje jesenje sjetve je gorivo. Iako ima pravo na regresirano gorivo, zbog ogromnih poskupljenja, ova mjera ne pravi veliku razliku. “Prošle godine znamo da je oko marku i pol bilo gorivo, ove godine 3,40 KM. Znači sve govori što i kako je. Više nego duplo je skuplje, stvarno nenormalno”, kaže Vakčić.

Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji, jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza

Poljoprivredna proizvodnja postaje neodrživa bez ove mjere koja je za ratare i dalje u domenu obećanja.

“Jučer ujutro sam sipao 850 maraka goriva, ne vidim što ja danas mogu uraditi s tim traktorom da zaradim tih 850 maraka. Po meni je van svake pameti raditi poljoprivredu i sipati gorivo koje košta tri i pol marke, nije isto raditi zemlju u traktoru, trošiti gorivo i koristiti u vozilu”, rekao je poljoprivrednik Boško Radić.

Uz novi embargo na rusku naftu koji je 1. studenoga stupio na snagu, plavi dizel za bosanskohercegovačke poljoprivrednike je postao nedostižan.

“On je nama uvijek dalje, vlasti su jednom pokrenule to, međutim nikad od tada do danas ništa se nije uradilo, a inicijative s naše strane postoje stalno, ali oni politički ne mogu da se dogovore”, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Nema nikakvog pomaka, država neće da se odrekne plavog dizela do posljednjeg seljaka. Pod ovakvim okolnostima ne vjerujem, dok ne propadne sve i jedan seljak. Kad propadnu svi seljaci onda će uvesti jer ga nema tko koristiti”, mišljenja je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika – mljekara Republike Srpske.

Iako su početkom godine, kada inicijativa o uvođenju plavog dizela nije uvrštena na dnevni red sjednice Zastupničkog doma PSBiH, parlamentarci uvjeravali da će to pitanje nametnuti, o plavom dizelu od februara ni riječi. Na potezu je nova vlast koja tek treba da bude formirana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar