BiH jedina u Europi nije završila proces digitalizacije

BiH jedina u Europi nije završila proces digitalizacije

Zbog različitih političkih, financijskih, normativno-pravnih ali i drugih problema BiH je došla do situacije da je jedina zemlja u Europi koja nije ispunila međunarodnu obavezu, proces digitalizacije, u predviđenom roku i sada se suočava sa situacijom da susjedne države upućuju zahtjeve za gašenje pojedinih predajnika koji ometaju njihov rad, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović.

''Po preuzimanju dužnosti u travnju ove godine izvršili smo analizu stanja kapitalnih projekata, za koje je Ministarstvo komunikacija i prometa odgovorno, kao i same situacije unutar Ministarstva, njegovih sektora i samostalnih upravnih jedinica. Ono što smo zaključili u ovom konkretnom slučaju jeste da je pitanje prelaska sa analognog na digitalno emitiranje započeto 2006. godine i po inicijalnim koracima koje su nadležne institucije poduzimale, činilo se da bi Bosna i Hercegovina mogla biti jedna od prvih država koja je prešla na tu vrstu emitiranja.

No, zbog različitih političkih, financijskih, normativno-pravnih ali i drugih problema, došli smo do situacije da smo jedina zemlja u Europi koja nije ispunila ovu međunarodnu obavezu u predviđenom roku i sada se suočavamo sa situacijom da nam susjedne države upućuju zahtjeve za gašenje pojedinih predajnika koji ometaju njihov rad'', kaže Matanović.

Kako je naveo, ono što je konkretno poduzeto je da je održan niz konzultativnih sastanaka s predstavnicima tri javna servisa, Upravnim odborom Javnog RTV sustava i predstavnicima RAK-a, kako bi pokušali doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve zainteresirane strane, a kako bi se prevazišlo sadašnje stanje.

''Konzultirali smo se i sa našim parlamentarcima, nezavisnim ekspertima, stručnjacima iz EU, OHR-a i drugih međunarodnih institucija. Pogotovo smo zadovoljni suradnjom koju smo ostvarili sa RAK-om, jer cijenimo da ove dvije institucije, svaka u svom zakonski propisanom okviru, zajednički štite javni interes i unapređuju rad i funkcioniranje elektronskih medija i sektora telekomunikacija.

Cijenimo da smo upornim radom i dijalogom približili stavove po pitanju vlasništva opreme za digitalizaciju, koja je nabavljena od Ministarstva, što je bilo jedno od ključnih problema do sada. U tom smislu, uputit ćemo prijedlog odluke na usvajanje Vijeću ministara. Trenutno je ta odluka u fazi razmatranja i davanja prethodnog mišljenja Ureda za zakonodavstvo, Pravobranilaštva BiH, te Ministarstva financija i trezora BiH '', rekao je, između ostalog, ministar Matanović.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing