BiH i dalje jedna od najgorih zemalja za poslovanje

BiH i dalje jedna od najgorih zemalja za poslovanje

Od 190 zemalja, BiH je na 81. mjestu, prema Izvješću o lakoći poslovanja koje je pripremila Grupacija Svjetske banke, dok su zemlje u regiji Europe i središnje Azije rangirane među najuspješnijima u unapređivanju.
Od ukupno 57 reformi, sve osim jedne od 25 zemalja u regiji su provele reforme poslovanja tijekom prethodne godine, navodi se u Izvješću o poslovanju za 2017. godinu, koje je danas objavljeno.

Na temelju poduzetih reformi, četiri zemlje iz ove regije – Kazahstan, Bjelorusija, Srbija i Gruzija, rangirane su među najboljih 10 zemalja prema unapređenjima za ovu godinu, priopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.

Najbolje rangirano gospodarstvo u regiji je Makedonija, koja ima globalni rang 10 i zahvaljujući ranije provedenim reformama, preduzetniku u ovoj državi sada treba samo dva dana za pokretanje poslovanja, što je znatno manje od regionalnog prosjeka od 10 dana.

Reforme koje su implementirale zemlje u Europi i središnjoj Aziji nastavljaju poboljšavati poslovno okruženje za preduzetnike, tako da plaćanje poreza u regiji sada uključuje 18 isplata u prosjeku, što je manje od polovine broja isplata koje su bile potrebne prije pet godina.

Tijekom prošle godine zemlje iz regije su implementirale najviše reformi, globalno, u području plaćanja poreza – ukupno 13 reformi, dobivanja priključka za struju osam, te zaštite manjinskih investitora sedam.

Ukupno gledano, zemlje regije imaju dobar učinak u području zaštite manjinskih investitora, a ima dobar učinak i u području registracije imovine, u kojoj je u prosjeku potreban 21 dan za registraciju prijenosa imovinskih prava, u usporedbi s prosjekom od 51 dan na globalnoj razini.

Ovogodišnji izvještaj uključuje, prvi put, dimenziju rodnih pitanja u okviru tri indikatora – početak poslovanja, registracije imovine, te provođenje ugovora.

Regija Europe i središnje Azije je jedina u kojoj nema prepreka za žene u oblastima koje su mjerene u okviru izvješća. (Izvor: Srna)

Republikainfo.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar