SIP se podijelio po nacionalnoj osnovi:  Prije poništenja izbora u Stocu utvrditi krivce opstrukcije

SIP se podijelio po nacionalnoj osnovi: Prije poništenja izbora u Stocu utvrditi krivce opstrukcije

Odluka o poništenju lokalnih izbora u Stocu drugi put je skinuta s dnevnog reda sjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na kojoj je zaključeno da se prije svega za prekid izbornog procesa u Stocu treba utvrditi odgovornost svih aktera po službenoj dužnosti, prigovorima i odlukama.

– U skladu s Izbornim zakonom i Zakonom o upravnom postupku tražimo da utvrdimo vinovnike opstrukcije i prekida izbora u Stocu, te da se izreknu sankcije. Nakon toga može se pristupiti donošenju navedene odluke –  kazao je član SIP-a  Vlado Rogić.

Tijekom sjednice naveo je da je prvenstveno potrebno razmotriti odgovornost Demira Mahmutćehajića, Salmira Kaplana i Ahmeta Ljubovića.

Moguće sankcije za njih, kao i za ostale aktere, koji se dovode u vezu s prekidom izbora u Stocu, jesu novčane prirode ili isključenje s kandidatskih lista, odnosno općinskih odbora i slično.

S ovakvim zaključkom nije zadovoljan predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić jer smatra da su danas bili stečeni formalnopravni uvjeti da se izglasa odluka o poništenju izbora u Stocu.

– Ova odluka može ići samostalno, što znači da gubimo vrijeme. Svi izborni procesi  utvrđivanja odgovornosti i kandidata izborne administracije mogu ići paralelno, te možemo poništiti izbore u Stocu i raditi na pripremi novih izbora – naglasio je Šantić, dodajući da je izvjesno kada će se ponoviti izborni proces u Stocu.

Na sjednici je usvojen prijedlog Rogića za razmatranje Prijedloga zaključka o vođenju službenog postupka utvrđivanja odgovornosti izborne administracije u Stocu na dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 2. listopada.

Podsjetimo na dan izbora kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Samir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Izbornog povjerenstva u Stocu Ivana Merića i udario člana Izbornog povjerenstva Marija Raguža koji je završio na intenzivnoj njezi u bolnici u Mostaru. Također sa skupinom svojih istomišljenika demolirao je izborno mjesto i otuđen je izborni materijal, što je bio događaj bez presedana. Nakon toga sve stranke s hrvatskim predznakom osudile su ovakvo ponašanje Kaplana,a Stolac je posjetilo i izaslanstvo hrvatskog Sabora. Ono što je tragičnije jeste da se stranka SDA nije se ogradila od nasilničkog ponašanja svoga kandidata, već je naprotiv izrazila skoro pa razumijevanje za njegovo nasilničko ponašanje i prekid izbora u Stocu.

 

  1. Landeka

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar