BiH među najugroženijim zemljama u svijetu

BiH među najugroženijim zemljama u svijetu

BiH je još uvijek, 20 godina nakon rata, izuzetno kontaminirana minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.
Kontaminirana površina doseže 1.176,5 kilometara kvadratnih, ugrožavajući više od 1.400 naseljenih zajednica i utičući na sigurnost oko 540.000 građana.

I pored značajnih postignuća u proteklih 20 godina i redukcije više od 3.000 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine, ostaju ogromni izazovi u čišćenju preostalih miniranih područja.

Od 1992. godine do danas, od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata je stradalo više od 8.350 osoba, po čemu je BiH među najugroženijim zemljama u svijetu.

Nevladina organizacija "Inicijative preživjelih od mina" raspisala je foto natječaj "The problem is mine!" koji problematizira utjecaj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u Bosni i Hercegovini.

Natječaj je dio istoimenog projekta kojeg je podržala Američko veleposlanstvo u BiH.

Cilj je podići svjesnost šire javnosti o utjecaju mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na građane i zajednice u BiH, te skrenuti pažnju nadležnih institucija na nužnost ubrzane provedbe preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina i Konvencije o zabrani kasetne municije.

Očekuje se da fotografije koje budu dostavljene ilustriraju i dokumentiraju utjecaj prisustva mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na građane i lokalne zajednice u BiH, uključujući njihov utjecaj na svakodnevni život građana u minama ugroženim zajednicama, aktivnosti u razrješavanju problema kroz čišćenje mina i njihovo uništavanje, kao i izazove s kojima se suočavaju stradali od mina u procesu njihove rehabilitacije i reintegracije.

Natječaj će biti otvoren od 1. svibnja do 28. lipnja i pravo sudjelovanja imaju državljani BiH.

Stručni žiri sastavljen od umjetničkih fotografa, predstavnika Centra za uklanjanje mina (BHMAC) i organizatora, nevladine organizacije "Inicijative preživjelih od mina" odabrat će najbolje fotografije.

Predviđene su nagrade za najbolje fotografije u iznosu od 600 KM za prvo, 400 KM za drugo i tri nagrade od po 200 KM za treće mjesto.

Fotografije se šalju na e-mail adresu nevladine organizacije "Inicijative preživjelih od mina" i lokalnog foto-kino kluba iz Doboja.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar