BiH napustio svaki peti stanovnik

BiH napustio svaki peti stanovnik

Bosna i Hercegovina ima najveći negativni prirast stanovništva u svim zemljama regije, a imigracija je druga najveća, odmah nakon Makedonije, pokazuju podaci iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda za BiH.

Kako prenose Nezavisne novine, prema tim podacima, od 2000. godine populacija u BiH smanjena je za pet posto, a od 1990. do danas BiH je napustilo više od 20 posto stanovništva.

Sve to, kako upozoravaju, ima negativni učinak na bh. ekonomiju, a realna stopa nezaposlenosti najveća je u regiji.

“Niska stopa rađanja  i visoka stopa imigracije mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga”, navode u izvještaju.

Sve se to, kako ističu, odražava i na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji je, također, najniži u regiji.

Naime, kako pokazuju podaci MMF-a, koje su dobili uz pomoć Europske agencije za statistiku EUROSTAT, bh. BDP iznosi 30 posto europskog prosjeka, srbijanski 36 posto, makedonski 39 posto, crnogorski 41 posto, hrvatski 60 posto, a slovenski oko 82 posto. Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH jedino je lošija Albanija, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 22 posto europskog prosjeka.

Za oporavak bh. ekonomije, osim sumorne demografske slike, posebno je otežavajuća niska produktivnost, koja iznosi samo 25 posto produktivnosti u zemljama EU.

U odnosu na razdoblje prije financijske krize 2008. godine, produktivnost je manja skoro tri puta, a radna snaga u protekle tri godine negativno utiče na ukupan rast, za razliku od razdoblja prije financijske krize, kada je rad u ukupnom rastu sudjelovao s gotovo tridesetak posto. Jedina “dobra vijest” je činjenica da male plaće pomažu konkurentnosti bh. ekonomije u odnosu na regiju.

“Plaće u BiH ne ukazuju na probleme konkurentnosti. Plaće u BiH su u apsolutnim iznosima male i tek su nešto više od očekivanih s obzirom na produktivnost”, navode oni. I ne samo to – u izvještaju navode da će program MMF-a, koji zahtijeva smanjenje plaća u javnom sektoru, dovesti i do određenog smanjenja plaća i u privatnom sektoru.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar