BiH nema reagense na testiranje koronavirusa

BiH nema reagense na testiranje koronavirusa

Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa. Kazao je ovo ministar zdravstva u Srbiji Zlatibor Lončar, te dodao: “Mi u roku od dva sata određujemo ima li pacijent virus ili nema.”

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Radiosarajevo doznaje kako reagense na testiranje još uvijek nema, ali da se intenzivno razgovara o nabavci.

“Mi već surađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, i kada bi se dogodilo da imamo suspektni slučaj, putem referentne laboratorije za Europu, s kojom surađujemo, osigurat ćemo se na način da se hitno pošalje na testiranje. U isto vrijeme intenzivno s njima razgovaramo i dogovaramo da što prije i dobijemo testove za koronavirus”, potvrdili su za Radiosarajevo iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini priopćilo je jučer da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

“Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen niti jedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzročene novim koronavirusom. Veleposlanstvo Kine u Bosni i Hercegovini je spremno održavati komunikaciju i surađuje s vlastima u Bosni i Hercegovini u bilo kojem aspektu ovog pitanja”, priopćeno je iz Veleposlanstva Kine u Bosni i Hercegovini.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opće i osobne higijene (redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt s osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata s domaćim ili divljim životinjama.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar