BiH od danas potpredsjedavajuća Vijeća Europe

BiH od danas potpredsjedavajuća Vijeća Europe

''Bosna i Hercegovina danas je, na ceremoniji koja je počela u 11 sati u Strassbourgu, službeno postala potpredsjedavajuća Vijeća Europe, kao uvod u preuzimanje uloge predsjedavajuće najstarije europske organizacije u svibnju naredne godine'', izjavio je Almir Šahović, šef Misije BiH pri Vijeću Europe.

To znači, kaže Šahović, da BiH prvi put u svojoj historiji postaje zemlja potpredsjedavajuća Vijeća Evrope, odnosno Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Naša zemlja će u skladu s relevantnom procedurom Odbora ministara narednih šest mjeseci obavljati dužnost potpredsjedavajuće Vijeća Europe, da bi 19. svibnja postala i predsjedavajuća Odbora ministara Vijeća Evrope.

''Samom činjenicom da danas postaje potpredsjedavajuća BiH pokazuje da usprkos svim internim problemima s kojima se suočava i da ima nekoliko otvorenih pitanja vezanih za Vijeće Europe, kao što je implementacija presuda “Sejdić-Finci”, uspjela je da se nametne kao konstruktivan element u Vijeću Europe i kao zemlja koja u okviru svojih mogućnosti pokušava dati doprinos misiji Vijeća Europe i realizaciji ciljeva i vrijednosti na kojima počiva Vijeće Europe'', kazao je Šahović.

Govoreći šta konkretno znači biti potpredsjedavajući Vijeća Europe, veleposlanik Šahović ističe da je od danas BiH faktički kao u svojstvu potpredsjedavajuće Odbora ministara postala i potpredsjedavajuća najdelikatnije grupe Odbora ministara za praćenje implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

U Strassbourgu se danas održava ceremonija predaje predsjedavanja s Azerbajdžana na Belgiju.

''Čim Belgija postane predsjedavajuća Vijeća Europe, BiH je automatski postala potpredsjedavajuća. To je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi u ovom trenutku, jer je to fantastična prilika za promociju zemlje na međunarodnom planu u okviru međunarodnih odnosa i Vijeća Europe te za promociju i ubrzavanje europskog puta BiH'', kaže Šahović.

Također, smatra da je uloga potpredsjedavajuće Vijeća Europe prilika za rješavanje unutarnje situacije zemlje da bi se ubrzali određeni procesi i pokušala riješiti neka pitanja u narednih šest mjeseci, a posebno implementacija presude ''Sejdić-Finci“.

''Za dalekosložne ciljeve biti potpredsjedavajući Vijeća Europe za BiH je odlična mogućnost za promociju zemlje u svim njenim domenama od gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja do kulturne baštine.

To sve BiH može pokazati na velika međunarodna vrata i uz sva zvona'', rekao je z Strassbourga Almir Šahović, šef Misije BiH pri Vijeću Europe.
bljesak.info

 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar