BiH preuzima predsjedavanje Vijećem Europe

BiH preuzima predsjedavanje Vijećem Europe

Bosna i Hercegovina će sutra na sjednici ministara vanjskih poslova država članica Vijeća Europe preuzeti šestomjesečno predsjedavanje ovom uglednom međunarodnom organizacijom.

Na sjednici u Bruxsellesu planirano je okupljanje 47 šefova diplomacije, a predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Europe preuzet će Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji će predstaviti prioritete bh. predsjedavanja.

Inače, u sjeni ovog velikog događaja za BiH našoj zemlji prijetile su sankcije Komiteta Vijeća Europe za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma), zbog nedorečenosti u izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na borbu protiv financiranja terorizma i pranja novca (Manival).

BiH je, naime, mogla biti dovedena u apsurdnu situaciju da postane predsjedavajuća Vijećem Europe, čiji jedan od komiteta prijeti da će je staviti na neslavni popis nekooperativnih država u svijetu.

Međutim, Dom naroda parlamenta BiH danas je, samo dan uoči ovog značajnog događaja, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što je to prošli tjedan učinio i Zastupnički dom, što bi u konačnici trebalo zadovoljiti Manival.

Inače, Crnadak je ranije izjavio da će bh. predsjedavanje Vijećem Europe približiti europsku perspektivu i agendu BiH i svim razinama vlasti, a da će jedan od prioriteta tijekom šest mjeseci biti konvencija o sprečavanju nasilja u obitelji i nad ženama.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar