MMF: BiH se ponovno zadužuje i to s milijardu i pol maraka

MMF: BiH se ponovno zadužuje i to s milijardu i pol maraka

Za razliku od bh. dužnosnika koji prešućuju taj podatak, MMF je za N1 potvrdio informaciju da su uveliko počeli pregovori sa bh. vlastima o novom kreditu. Riječ je o jednom od najvećih zaduženja, u iznosu od milijardu i pol maraka. Time će se znatno uvećanji vanjski dug zemlje, a veliki dio javnosti očekuje da će i taj novac biti potrošen na krpljenje proračunskih rupa i kupovinu socijalnog mira pred sljedeće izbore.

 

Nova financijska injekcija iz MMF-a uskoro stiže u BiH. Milijardu i 500 milijuna maraka – to je iznos kredita o kojem se, kako tvrde u ovoj međunarodnoj financijskoj instituciji, već pregovara.

 

“Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovici prosinca. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi moga odobriti program u siječnju ili veljači 2021. godine”, kazao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

 

I dok MMF za N1 tvrdi kako su pregovori uveliko počeli, oni koji pregovaraju u ime poreznih obveznika u BiH, o tome javnost nisu izvjestili, iako su porezni obveznici ti koji će kredit vraćati.

 

U državnom ministarstvu financija kažu da su prije pregovora sa MMF-om, očekivali sjednicu Fiskalnog vijeća, koje je trebalo donijeti odluku. To se, prema njihovim informacijama, nije dogodilo, piše N1.

 

“Da je novac MMF-a pojas za spasavanje političkih elita koji su i doveli u ovo stanje, i da taj novac nije vezan za reforme, nego za popunjavanje budžetskih rupa”, kazao je Saša Magazinović (SDP BiH).

 

Ipak, MMF u odgovoru našoj redakciji, očekuje neke reformske pomake.

 

“Uvjete koji se vežu uz ovaj novac još uvijek treba finalizirati. Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu poduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, financijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim financijama i digitalizacije”, kazao je Jewell.

 

No, oporba i struka, nema povjerenja da će do toga i doći.

 

BiH smanjuje ukupan dug

 

“Od šest aranžmana koliko je BiH zaključila sa MMF-om, stalno ista manipulacija. Nekoliko tranši se povuče, i kad dođe do ispunjavanja uvjeta, onda se zaustavi, novac se potroši. Na taj način će vlast premostiti do izbora. Uzet će nekih 700 milijuna EUR, zaduživat se kod komercijalnih banaka, a ništa se učiniti neće”, smatra Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

 

“Sva ta zaduživanja idu u proračunsku potrošnju, ne ide za saniranje stanja u gospodarstvu”, tvrdi Branislav Borenović (PDP).

 

“Ni MMF ni EU, ni SB nitko nema nikakve druge uvjete, osim da se vratimo reformskim procesima”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

 

Milijardu i 500 milijuna maraka MMF-a trebalo bi biti operativno sljedeće godine, uz koje uvjete, vlasti još ne objelodanjuju. Iz Bruxellesa se još čeka i na 250 milijuna eura, uvjetovanih reformom pravosuđa, a tome još nema naznaka. Ukupan vanjski dug BiH taman se počeo smanjivati (2014: 8.218.000.000 KM; 2019: 8.138.000.000 KM).

 

Jedino je u Republici Srpskoj povećan na skoro tri i pol milijarde na kraju prošle godine (2014: 2.891.000.000 KM; 2019: 3.419.000.000 KM). Ukupni je pad vanjskog duga zabilježen i u odnosu na GDP. No, s novim trendom zaduženja, brojke bi se mogle preokrenuti.

 

(Izvor: N1)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar