Samo u BiH: Slijepim osobama donirali motorne pile!

Samo u BiH: Slijepim osobama donirali motorne pile!

Jedan slučaj gdje su slijepe osobe dobile šest motornih pila da pile drva. Da slijepa osoba uzme tu motorku pa to je bila katastrofa. To je nenormalno da slijep čovjek uzme motorku, pa prije će sebi odrezati ruku nego nešto piliti – kaže Kamber.

Osobe s invaliditetom predmet su prevare, manipulacije i maćehinskog odnosa kako federalnog ministarstva rada i socijalne politike, tako i Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Slijepim osobama se doniraju motorne pile i zapošljavaju kao pripravnici osobe od 80 i više godina. Uz sve to udruženjima je skresano financiranje dok Upravni odbori za svoj nerad uredno naplaću i do 1.500 maraka. Ovo tvrdi Dževad Kamber predsjednik udruženja oboljelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kralježničke moždine
Pohvalili su se iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dobrom viješću u mjesecu prosincu. Tada je Ahmet Baljić direktor fonda za profesionalnu i rehabilitaciju osoba s invaliditetom FBiH kazao da je zahvaljujući fondu zaposleno oko 1.400 osoba s invaliditetom što predstavlja ogroman uspjeh.
Na sceni je nonsens i manipulacija u vezi zapošljavanja kaže Dževad Kamber predsjednik Udruženja oboljelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kralježničke moždine. Dovoljno je reći da je čovjek koji ima 83 godine prijavljen kao netko rođen 1963.godine. Ta osoba je dobila poticaj 15.000 kao da se tek zapošljava. To je nepojmljivo. 
Novca kaže Kamber u ovom Fondu ima, a što je potvrdilo i ministarstvo rada i socijalne politike FBIH. Međutim prema njegovim riječima taj novac se ne koristi za zapošljavanje i edukaciju osoba s invaliditetom. S druge strane u Fondu su tvrdi zaposlene samo dvije osobe s invaliditetom kojima se prijeti otkazom. Ostale su kaže zaposlene po stranačkoj i familijarnoj liniji, a donacije onima kojima najviše treba su van svake pameti.
– Jedan slučaj gdje su slijepe osobe dobile šest motornih pila da pile drva. Da slijepa osoba uzme tu motorku pa to je bila katastrofa. To je nenormalno da slijep čovjek uzme motorku, pa prije će sebi odrezati ruku nego nešto piliti – kaže Kamber.
Na sve ove navode tražili smo i stav Fonda. Odgovor ni nakon dva mjeseca nismo dobili,  mada je zakonski  rok za dostavljanje odgovora 15 dana.  No, Fond za sve svoje postupke ima nedvojbenu podršku ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Mi stojimo iza fonda i stajemo iza svih njihovih mjera i odluka – kazao je resorni ministar Vesko Drljača na Dan osoba s invaliditetom.
Isto to ministarstvo koje treba provoditi socijalnu politiku, udruženjima osoba s invaliditetom je umanjilo financiranje za ovu godinu. U priopćenju jasno su istakli:
Istina je da je u Budžetu Federacije BiH za 2017. godinu umanjen iznos na ekonomskom kodu Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za organizacije civilnih invalida za 30% u odnosu na 2016. godinu. Mi u Ministarstvu smo potpuno svjesni da petnaest udruženja, naših partnera iz nevladinoga sektora, ne može sa ovom količinom novca ispuniti svoj plan rada za 2017. godinu, i kao što smo u razgovoru sa predstavnicima udruženja i dogovorili, mi ćemo pokušati kroz budžetske mehanizme popraviti njihovu poziciju. Ministarstvo izuzetno cijeni ulogu organizacija osoba sa invaliditetom, i u potpunosti je svjesno da ta udruženja obavljaju veoma značajnu zadaću u društvu zastupajući interese najugroženije populacije građana – navode iz ministarstva.
Na sve to iz Udruženja oboljelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kralježničke moždine kažu:

To je kap vode u moru tih 150.000 maraka a nama znače život i opstanak naših organizacija.
Fond možda ima podršku Ministarstva, ali  šta ako izgubi  podršku onih zbog kojih postoji, a to su osobe s invaliditetom, a njih je nekoliko hiljada koji ovise o pomoći ili zaboravu ovih institucija.

 

depo.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar