BiH traži od Hrvatske da procesuira zapovjednike Bljeska: “Pa nismo prelazili teritorij Hrvatske”

BiH traži od Hrvatske da procesuira zapovjednike Bljeska: “Pa nismo prelazili teritorij Hrvatske”

BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. Među osobama koje bi trebalo kazneno progoniti Sarajevo su i trojica preminulih generala predvođena bivšim načelnikom glavnog stožera Petrom Stipetićem.

Neugodna vijest za hrvatske ratne zapovjednike, kazneni progon zbog operacije Bljesak traži BiH, na popisu je i umirovljeni general Vinko Vrbanac,  javlja Dnevnik.hr.

“Doživio sam to jako loše i neugodno i smatram da, da nas se već jedanput puste na miru“, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Dnevnik Nove TV doznaje, tužiteljstvo BiH je poslalo zamolnicu Hrvatskoj za preuzimanje kaznenog progona i to za 14 hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici – Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko.

Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac

“Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete Državnom odvjetništvu i kao što je dosada bilo, Državno odvjetništvo će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima“, kaže Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

BiH ih – na istom popisu traženih – terete za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

“Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin. Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, čudi se Vrbanac.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, govori Pavao Miljavac.

“Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali, mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državni BiH“, smatra Luka Džanko.

Vjeruju da je sve orkestrirano

“Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, pita se Miljavac.

“Vjerojatno iz nekog drugog razloga. Ja to doživljavam kao jednu opću harangu na branitelje i Domovinski rat”, dodaje umirovljeni general Vrbanac.

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da taj film “ne budu gledali”.

Poručuju slično i iz Ministarstva pravosuđa.

“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, kaže Salapić.

Iz tužiteljstva BiH nisu odgovorili na upit. Osumnjičeni umirovljeni generali od Hrvatske očekuju – zaštitu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar