BiH umirovljenici traže povećanje mirovina za 10 posto

BiH umirovljenici traže povećanje mirovina za 10 posto

Članovi Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH će odmah po imenovanju nove federalne Vlade zatražiti povećanje mirovina od ukupno 10 posto. Umirovljenici će tražiti 5 posto nerealiziranog povećanja mirovina iz prošle godine kao i dodatnih 5 posto povećanja na sadašnje iznose mirovina.

Tomislav Primorac, predsjednik mostarske Udruge umirovljenika “Neretva”, kaže da će njihovi članovi preko Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH kontaktirati s nadležnima kako bi na taj način pokušali ostvariti svoja prava.

Problem neimaštine
“Umirovljenici se svakodnevno suočavaju s problemom neimaštine i nemogućnosti nabave osnovnih sredstava za život. Uslijed narušenog zdravlja, većina nas sebi ne može priuštiti potrebne lijekove. Oni najnužniji se nalaze na listi Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a iako mnoge sami moramo plaćati. Svjedoci smo da su mnogi umirovljenici danas prisiljeni tražiti financijsku pomoć od drugih iako iza sebe imaju više od četrdeset godina radnog staža”, kazao je Primorac. Prosječna primanja zaposlenika veća su za tri puta od prosječnih mirovina, a skoro 50 posto umirovljenika ima najnižu mirovinu od 326 maraka.
Iz Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH su ranije upozoravali kako veliki dio krivnje za niske mirovine snose i vlast i poslodavci. Zbog nepoštivanja Zakona o uplati doprinosa na plaću kao temeljnog izvora sredstava, od poslodavca, pa i nekih državnih institucija, punjenje fonda Federacije za mirovinsko-invalidsko osiguranje je nedovoljno.

Neplaćanje doprinosa
Iz Saveza upozoravaju da se neplaćanje doprinosa odražava na opstojnost mirovinskog sustava u cjelini. Stoga je nužno iznaći način kontrole primjene zakonodavstva iz oblasti rada. Zbog nesigurnog punjenja fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije, treba planirati stalna dodatna sredstva za mirovine kako ne bi došla u pitanje isplata mirovina, kao i njihovo povećanje.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar