BiH uplatila 500.000 KM pomoći Hrvatskoj za potresom pogođena područja

BiH uplatila 500.000 KM pomoći Hrvatskoj za potresom pogođena područja

Nakon što je jučer na sjednici Povjerenstva za proračun i financije Zastupničkog doma PSBiH usvojena zastupnička inicijativa Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta „kojom se od Vijeća ministara BiH traži da izdvoji sredstva za pomoć žrtvama potresa u Hrvatskoj u minimalnom iznosu od 300.000 KM“, Ministarstvo finansija i trezora BiH objavilo je da je za tu namjenu iz proračunske pričuve već uplaćeno 500.000 KM.

Naime, Vijeće ministara BiH je na inicijativu Ministarstva financija i trezora BiH  na 42. sjednici, održanoj 12. januara 2021., usvojilo odluku kojom se za saniranje posljedica potresa iz tekuće pričuve izdvaja 100.000 KM općini Kostajnica koja je na granici s Hrvatskom i pretrpjela je značajnu štetu.

Na istoj sjednici usvojena je i odluka o izdvajanju 500.000 KM iz tekuće pričuve radi pružanja međunarodne pomoći Vladi Republike Hrvatske u saniranju posljedica zemljotresa, koji se dogodio krajem prosinca 2020.

Ministarstvo financija i trezora BiH odmah je realiziralo te odluke Vijeća ministara BiH i sredstva doznačilo korisnicima, saopćeno je iz te institucije.

/Izvor: federalna.ba/Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar