BIJELI MIŠEVI ILI PRIVATNI DETEKTIV :-D Istraga FUPA pokazala: Čavari nije bio ugrožen život

BIJELI MIŠEVI ILI PRIVATNI DETEKTIV :-D Istraga FUPA pokazala: Čavari nije bio ugrožen život

Predsjednik FBiH Marinko Čavara 13. srpnja, na konferenciji za medije izvijestio javnost da je podnio prijavu nadležnim institucijama “zbog sumnjivog događaja koji mu se dogodio na autoputu Kakanj – Zenica 5. srpnja kada je osjetio da mu je život ugrožen”. Međutim, izgleda da je predsjednik F BiH reagirao ishitreno i bez temelja jer Federalna uprava policije nije našla nijedan dokaz da je praćen te da mu je život bio ugoržen.
Federelna uprava policije izašla je s informacijom u svezi s prijavljenim događajem „Ugrožavanje sigurnosti” Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, gospodina Marinka Čavare.

Istu prenosimo u cijelosti:

Federalna uprava policije je dana 06.07.2017. godine zaprimila prijavu da je dana 05.07.2017. godine Predsjednik Federacije BiH, gosp. Marinko Cavara, bio pod sigurnosnom prijetnjom za vrijeme kretanja auto-cestom na dionici Kakanj-Zenica.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, po Uredbi Vlade F BiH, je štićena osoba, i osiguranje iste vrši Federalna uprava policije i to po mjestu rada, prebivališta i u kretanju, na principu osiguranja 24 sata.

Odmah, po dobivenom saznanju, za navedeni događaj, Federalna uprava policije je sukladno svojoj nadležnosti, poduzela sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentiranju prijavljenog događaja.

Obzirom da su iz zaprimljene prijave proizilazile indicije o eventualnom postojanju kaznenog djela, o događaju je obaviješteno Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona, kao mjesno nadležno, te je isto sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, vršilo nadzor nad radom policijskih službenika u vezi sa prijavljenim događajem.

Federalna uprava policije je u radu na ovom događaju izvršila potrebne izvide i kriminalistička istraživanja, te je poduzela sve potrebne kriminalističko-tehničke i operativne radnje, zadokumentirala ovaj događaj, te je u okviru provedenog postupka utvrđeno sljedeće:

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Marinko Čavara, dana 05.07.2017. godine u vremenu iza 17 sati kretao se auto-cestom na relaciji Kakanj-Zenica, sa službenim vozilom Predsjednika Federacije kojim je osobno upravljao, a sa namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta. Kretanje Predsjednika Federacije BiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, jer je Predsjednik Federacije BiH, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoinicijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažirani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj-Zenica došlo je,u nekoliko navrata, do prijetećeg „vizualnog kontakta” između kriminogene osobe N.H. sin Ramiza, rođ. 1972. godine, sa prebivalištem u Kaknju, i NN osobe koji su se zajedno kretali navedenom auto cestom motornim vozilom marke „Passat”, sa gosp. Marinkom Čavarom.

Imenovani su se također tijekom vožnje navedenom dionicom auto-ceste kretali na određenom odstojanju, iza vozila kojim se kretao gosp. Marinko Čavara, a u određenoj fazi ispred službenog vozila Predsjednika F BiH.

U navedenom događaju nije sudjelovalo bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim spometnutih.

Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju.

Nema dokaza da su navedene osobe poznavale gosp. Marinka Čavaru, odnosno da su iste nastupale na opisani način prema Predsjedniku Federacije BiH.
Sva prikupljena dokumentacija u vezi sa navedenim događajem, uz potrebna izvješća dostavljeni su postupajućem tužitelju Tužiteljstva ZE-DO županije, koji će postupiti sukladno odredbama iz člana 45..ČI. 231.,čl. 232.,čl. 233. i čl. 241. Zakona o kaznenom postupku F BiH.

Tijekom rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je ostvarila suradnju sa MUP-om ZDŽ-a, Srednjobosanske županije, MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine”, stoji u izvješću FUP, a povodom prijave predsjednika F BiH Marinka Čavare.

Čavara: Osjetio nesigurnost jer je nekoliko puta vidio nepoznato vozilo i nepoznate ljude

Prema prijavi predsjednik Čavare, događaj se dogodio između 17:15 sati i 17:30 sati na dionici Kakanj – Zenica kada se kretao prema Lašvi. On je tada krenuo kući u Busovaču i oslobodio je osobno osiguranje. Njegov vozač je vozio službeni automobil Audi do naplatne kućice u Kaknju kada je Čavara prešao na mjesto vozača jer su se zaustavili kako bi vozač očistio vjetrobransko staklo.

“Uočio sam vozilo parkirano uz branik s lijeve strane i primijetio sam da me nepomično gledaju bez reakcije, što mi je bilo sumnjivo jer smo se tu nalazili pet minuta i nikada do sada nisam vidio zaustavljena vozila. Namjerno sam se zadržao da prođe još jedan kamion, a zatim se polukružno okrenuo u pravcu Zenice. Vozilo je krenulo za nama. Vozio sam 110 kilometara na sat kako bih provjerio da li me prate, a oni su vozili za nama s rastojanjem od 100 metara. Nakon šest kilometara pretekli su nas i otišli ispred 500 metara da bi držali to odstojanje. Kako smo se približavali silasku s autoputa Bilješevo, automobil je usporio pored parkiranog kombija u zaustavnoj traci i razgovarali su”, rekao je Čavara, na već spomenutoj konferenciji za medije.

Kako se predsjednikov automobil približavao, kombi je krenuo, ali ga je propustio, dok je prvobitno vozilo bilo parkirano kod podvožnjaka ispred autoceste, a kombi se “dvoumio” skrenuti ili nastavi voziti.

“Da sam skrenuo ka podvožnjaku život bi mi bio ugrožen jer bih bio blokiran. Krenuo sam ka Zenici. Osjetio sam nesigurnost i zbog cjelokupne sumnjive situacije sve sam prijavio nadležnim institucijama. Ne želim prejudicirati ništa, ali tražim odgovor od nadležnih institucija. Čudno je i to što niko nije pisao o ovome i što nije procurila informacija jer da sam ‘pokupio’ neki prometni znak svi bi znali”, rekao je Čavara.

Kada je došao do naplatnih kućica u Zenici predstavio se policajcima i ispričao šta mu se dogodilo, te ističe kako su veoma profesionalno postupili. Zahvalio se svim policijskim službenicima koji rade na ovom slučaju i brinu o njegovoj sigurnosti.

Predsjednik FBiH inače ima pravo na policijsku pratnju 0-24 sata, ali je Čavara istaknuo kako je tijekom ove dvije godine često oslobađao obveza svoje osiguranje jer se nikada do sada nije osjećao ugroženo.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing