Biskup Komarica odgovorio Dodiku

Biskup Komarica odgovorio Dodiku

Kao vjerski dužnosnik i građanim imam pravo pitati spredstavnike institucija zašto mnogi moji sugrađani ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo da budu sigurni i sretni

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica odgovorio je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku na njegovo otvoreno obraćanje od 18. travnja 2017., a u kojem navodi da činjenica da Dodik s njime komunicira na način na koji komunicira, kao s građaninom Banja Luke i ove zemlje, i ujedno službenim predstavnikom Rimokatoličke Crkve u tom gradu, nije samo njegova krivnja.

“Ne želim se osvrtati na cijeli niz, najblaže rečeno, čudnih, proizvoljnih, netočnih pa i nedobronamjernih tvrdnji koje ste iznijeli u svome pismu. Sve se te tvrdnje, kao i Vama možebitni povodi za njih, moglo izbjeći da ste to htjeli“, navodi biskup Komarica i podsjeća da se s Dodikom već više od pet godina uzalud pokušava službeno susresti kako bi mu iznio brojne aktualne molbe članova njegove, a na području Dodikove nadležnosti, uništene biskupije. Banjalučki biskup navodi da su uzaludne bile i njegove pismene zamolbe i one u ime mnogih obespravljenih banjalučana, osobito članova Katoličke Crkve.

“Molio sam i Vas i druge predstavnike vlasti na području RS-a da me ne prisiljavate ići u javnost s brojnim egzistencijalnim problemima članova moje biskupijske zajednice a vaših sugrađana ako se te probleme može pozitivno riješiti uz malo Vaše političke volje. I to je, nažalost, bilo uzaludu“, stoji u njegovu odgovoru Dodiku.

Komarica napominje da se i tijekom rata kao i svih poratnih godina trudio uvažavati službene predstavnike institucija vlasti te je na to i druge oko sebe poticao ali sa žaljenjem konstatira da je, kao i brojni njegovi sunarodnjaci, doživio da predstavnici institucija vlasti vrlo često nisu uvažavali niti osiguravali neka od osnovnih i neupitnih ljudskih prava. Biskup, nadalje, iznosi i podatke o oštećenim i uništenim crkvenim objektima u RS-u kao i o činjenici o nasilno protjeranim i izbjeglim domaćim katolicima uz opasku da državu sačinjavaju njeni stanovnici, a ne prisilno ispražnjeni životni prostori! Podsjeća biskup i na župnike ubijene tijekom i nakon rata na prostoru RS-a, za što nitko još nije kazneno odgovarao.

“Bez ozbiljne želje svih odgovornih pojedinaca i institucija da se ustanovi i uvaži maksimalno objektivno istina i da se odlučno promiče jednakomjerna primjena pravde za sve, sva plemenita i dragocjena nastojanja mnogih naših sugrađana oko praštanja, pomirenja, suživota i izgradnje pravednog i trajnog mira u našoj napaćenoj zemlji neće uroditi željenim plodom. Kao članu Rimokatoličke Crkve i njezinom službenom predstavniku u ovom dijelu naše zemlje smatram svojom dužnošću pomagati svim konstruktivnim i dobronamjernim dužnosnicima u javnom životu naše zemlje da izgrađuju pravnu državu i uspješno – po mjeri čovjeka – obavljaju svoj odgovorni politički posao. A kao građanin svoga rodnog grada i svoje domovine smatram da imam pravo pitati službene predstavnike državnih institucija svih razina: zašto mnogi moji sugrađani ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo biti sigurni i sretni, svoji sa svojima na svome, na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta?“, stoji, među ostalim, u odgovoru banjalučkog biskupa Komarice predsjedniku RS-a.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar