BISKUPSKA KONFERENCNIJA: Proslava 4. Obiteljskog dana u BiH

BISKUPSKA KONFERENCNIJA: Proslava 4. Obiteljskog dana u BiH

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH), 13. i 14. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci održala je svoje redovito zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika BK BiH, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. Sudjelovali su i ostali članovi BK BiH te mons. Željko Majić, delegat biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, koji je odsutan zbog zdravstvenih razloga kao i apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) BK BiH.
Delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije vladika križevački mons. Milan Stipić i pomoćni biskup ljubljanski mons. Franc Šuštar prenijeli su pastirima biskupijskih zajednica u BiH izraze blizine te ih ukratko upoznali s najvažnijim crkvenim događanjima u posljednje vrijeme u svojim zemljama.
Sve manje inozemnih donatora za Caritas
Biskupi su prihvatili prijedlog novog saziva Pedagoškog vijeća katoličkih škola za Europu čiji će petogodišnji mandat početi u rujnu 2021. godine. Također su dali potrebne smjernice za usklađivanje pojedinih akata koji reguliraju rad katoličkog školstva u BiH. Prihvaćeno je i Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine o djelovanju Caritasa BiH u 2020. godini. Također su upoznati s aktivnostima Caritasa BiH tijekom prošle 2020. godine kao i s činjenicom da je sve manje zanimanje inozemnih partnera i donatora za financiranje aktivnosti karitativnog djelovanja u BiH.
Tijekom diskusije bilo je riječi o konkretnim poteškoćama s kojima se u svom radu susreću dijecezanski Caritasi i Caritas BiH čije djelovanje na socijalnom planu često nije dovoljno vrjednovano niti dana potrebna potpora sa strane brojnih institucija vlasti. Članovi Biskupske konferencije BiH dali su i potrebne smjernice za što bolju koordinaciju djelovanja spomenutih Caritasa kao i za čuvanje dostojanstva ovih institucija koje imaju posebnu važnost za biskupijske zajednice i društvo uopće u Bosni i Hercegovini.
Zahvala svima koji se zauzimaju za buđenje duhovnih zvanja kod mladih
Pošto su saslušali izlaganje na temu apostolata duhovnih zvanja, sudionici zasjedanja su se najprije osvrnuli na rad biskupijskih djela za zvanja. Zahvalili su svima koji promiču ili se aktivno uključuju u ovaj blagoslovljeni način zauzimanja za buđenje duhovnih zvanja kod mladih da se odvaže slijediti Krista u svećeništvu ili redovništvu. Nakon što su upoznati s tijekom priprave i održavanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom “Sve obnoviti u Kristu”, biskupi su razmotrili smjernice Tajništva Sinode iz Rima kojima se želi ostvariti otvorena i iskrena razmjena između toga središnjeg tijela i partikularnih Crkava širom svijeta u sinodskom hodu.
U skladu s tim smjernicama, u nedjelju, 17. listopada, uključit će se i sve biskupijske zajednice u BiH u molitvenu pripravu za sljedeću Biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2023. godine na temu “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”
Biskupi pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica kojima je to moguće, a posebno one koji obilježavaju 25., 50. ili 60. obljetnicu braka da u nedjelju, 25. srpnja, dođu u crkvu Svete Obitelji na Kupresu te sudjeluju na proslavi 4. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini.
Prihvaćen je prijedlog Caritasa da BK BiH bude pokrovitelj jednodnevnog susreta predstavnika crkvenih ustanova iz BiH, koje rade s djecom, mladima i ranjivim skupinama. Nakon što su upoznati sa započetim projektom Europskog centra Banjolučke biskupije u bivšem trapističkom samostanu “Marija Zvijezda”, biskupi i ovom prigodom pozivaju mjerodavne vlasti na povrat imovine svima kojima je ona oduzeta u vremenu nakon Drugog svjetskog rata, a posebno one imovine koja je bespravno otuđena mnogima u ovoj zemlji.
Također pozivaju predstavnike vlasti na donošenje zakona kojima će se ispravljati brojne nepravde i neće se stvarati nove koje bi mogle biti uzrok budućih nesporazuma i mogućih sukoba imajući na umu da je samo mir utemeljen na pravdi dugotrajan i na dobro svih građana ove zemlje.
Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnika katedrale, 15. srpnja bit će euharistijsko slavlje u katedrali u 10 sati, predsjedat će kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputit će biskup Komarica, stoji u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing