Bivši predsjednik Federacije i general Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Bivši predsjednik Federacije i general Živko Budimir oslobođen svih optužbi

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i pravomoćno ga oslobodio svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju, javlja Agencija SRNA. Županijski sud odbio je kao neosnovanu žalbu županijskog tužitelja i potvrdio raniju presudu Općinskog suda u Sarajevu.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Sarajevu, bivši predsjednik FBiH oslobođen je svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju.

Općinski sud je u srpnju prošle godine prvostupanjskom presudom oslobodio Budimira optužbi da je zloupotrijebio položaj predsjednika FBiH.

Budimir je bio optužen da je od 2011. do 2013. godine sebi i drugima pribavio korist, da je primio dar i protuzakonito posredovao u zapošljavanju. Tada je postupajuća sutkinja Merima Bilić Kurtović rekla kako su tijekom postupka saslušani mnogi svjedoci i pregledani mnogi dokazi, ali da nije bilo dokaza, kako materijalnih, tako i personalnih koji bi optuženog doveli u svezu s kaznenim djelom.

 

Podsjećamo na tijek slučaja Budimir

Predsjednik F BiH i general HV-a Živko Budimir bio je uhićen pod sumnjom primanja mita prilikom davanja pomilovanja, međutim, nakon jednomjesečnog pritvora pušten je da se brani sa slobode. U studenome 2013. Tužiteljstvo BiH potvrdilo je optužnicu protiv Budimira i njegovih suradnika. U drugom slučaju, zbog nezakonitog nošenja oružja, pravomoćno je oslobođen od bilo kakve krivnje. Tog 26. travnja, osim Budimira, uhićen je i njegov savjetnik i brigadir HV-a Petar Barišić i još 18 osoba.

Braniteljske udruge HVO-a nisu uputile nikakvu reakciju na ovaj događaj.

Nakon puštanja iz pritvora Budimir je odradio svoj predsjednički mandat kao da se ništa nije dogodilo. Čak i visoki predstavnik u Bih tada je izjavio da je “začuđen načinom uhićenja”. “Malo sam začuđen načinom na koji je Budimir uhićen. Mislim da je ondje (u trenutku uhićenja) bilo dvadeset-trideset kamera i to je malo neobično”, kazao je Inzko dodajući kako je ipak važno da nadležna tijela rade svoj posao.

Kada smo već kod Budimira, dobro je prisjetiti se da je, zbog političke krize prouzročene nemogućnošću sastavljanja vlade, koja je trajala između listopada 2010. i ožujka 2011. stvorena je koalicijska vlada, “Platforma”, između SDP-a BiH, SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a. Budimir je tom prilikom izabran za predsjednika Federacije BiH.

U veljači 2012. Budimir ulazi u sukob s federalnim ministrom branitelja, Zukanom Helezom. Sukob je izbio zbog Zakona o reviziji koji je izazvao krizu vlasti. Zakon o reviziji bio je okarakteriziran kao povijesno revizionistički, a s njim se ciljalo da se obesprave veterani Hrvatskog vijeća obrane, a u prvom redu zatvorenici logora Armije BiH. U prosincu 2012. Zakon o reviziji je proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda FBiH na osnovi upravo Budimirove tužbe. Braniteljske udruge ni tada nisu uputile notu potpore i odobravanja time, kao i nebrojeno puta do sad, potvrdivši da su duboko pod političkim utjecajem.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing