“Bivši šverceri i Jugosloveni danas najveći nacionalisti”

“Bivši šverceri i Jugosloveni danas najveći nacionalisti”

Vijeća za provedbu mira i OHR su odavno izgubili autoritet, kazala je za N1 politička analitičarka Ivana Marić koja je gostovala u Danu uživo.

Danas je u Sarajevu završena dvodnevna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC), a nakon sjednice medijima se obratio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko. Inzko je izrazio razočaranje sporim tempom provođenja reformi u BiH. Također, Inzko je dodao kako je PIC osudio najavljeni koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru kao podrška osuđenim ratnim zločincima.

PIC sjednice, isti komentari, isti zaključci…

Marić: Zanimljivo je posmatrati zaključke PIC-a. Kad se sjetim kako smo prije nekoliko godina sa strepnjom čekali šta će oni dlučiti…gledam sad niko PIC više ne shvaća ozbiljno. Ljudi se danima šale sa da li je Inzko izrazio veliku ili veoma veliku zabrinutost. OHR je izgubio autoritet. Nepotrebno je postojanje OHR-a. Građani čekaju da li će Inzko smijeniti političare, a nisu nama problem političari nego sistem, koji je korumpiran. Bez obzira ko dođe na vlast prepuštamo se njihovoj savjesti.

Možemo li se osloniti na njihovu savjest?

Marić: Naravno da ne. Zanimljivo, danas su najveći zastupnici nacionalnih interesa upravo oni koji su se busali da su Jugosloveni, bivši šverceri, koji su se krili po trezorima. Nacionalni interes njima nije ni najmanje bitan, nego samo njihov interes. Problem je i u građanima koji se ponašaju kao žrtve. Mi moramo posati saučesnici – mi ih biramo. Nije bitno da Inzko smjeni te ljudi, nego je potrebno da ih mi kažnjavamo. Pojedinci mogu mnogo uradit ako žele, a mi kao birači moramo ih prepoznati i dati im povjerenje, a kazniti one koji nam prodaju maglu.

Dvije su godine prošle od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU. Za dvije godine – možemo li uopšte govoriti i o kakvom uspjehu ili postignućima?

Marić: EU ima određeni sistem i kada želite da uđete u Uniju morate prihvatit njena pravila igre. Prvo što se pita je korupcija i onda se postavlja pitanje da li to našim političarima odgovara. Mi se u BiH ne možemo dogovoriti koliko nas je, a kamoli o nekim bitnijim stvarima. Političari se ovdje vole prikazivati kao da žele Evropu, ali je cijeli evropski put, ustvari, farsa.

Ponavljam, problem je u sistemu. Nisu samo stranke desnice bile na vlasti u proteklih 20 godina. Građani su davali povjerenje i strankama ljevice, ali su ostali razočarani. Građani teže promjenama. Evo, ponajbolji je primjer Željko Komšić kojem su mnogi građani na početku ukazali povjerenje, pa kako mu je opala popularnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar