Blagovijest u župnoj crkvi u Prozoru

Blagovijest u župnoj crkvi u Prozoru

Za sve koji nisu bili u mogućnosti pratiti izravan prijenos  sv. mise na svetkovinu  Blagovijesti  ili Navještenja Gospodinova iz crkve Presvetog Srca Isusova u Prozoru, a koju smo prenosili u programu Radio Rame, donosimo audio zapis iste.

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo katolička je svetkovina u spomen na događaj, kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji, da će začeti Isusa po Duhu Svetom.

Sadržaj svetkovine evanđeoski je događaj kada Božji glasnik, anđeo Gabrijel, naviješta Mariji odabranje da bude Majka Isusa, Sina Božjega. To je čas utjelovljenja, začeća Isusova pod srcem Marijinim. Marija je toga dana začela, a Isus je začet – tako se ova svetkovina odnosi na oboje , pa otuda i dva naziva – Navještenje Gospodinovo (mislimo na Krista) ili Blagovijest (mislimo na Mariju).

Sadržaj svetkovine posebno je utkan u redovitu kršćansku molitvenu praksu: vjernici je spominju tri puta dnevno, kad na glas zvona – ujutro, u podne i navečer – izriču molitvu, koja se, prema početnim riječima, zove “Anđeo Gospodnji”. To je razlog da se sa svih crkvenih zvonika tri puta dnevno oglasi zvono koje vjernike podsjeća i poziva na molitvu.

U Nazaretu se nalazi Bazilika Navještenja Gospodinova. Prema predaji, Marijina kuća, gdje se dogodilo navještenje, nalazila se u Nazaretu do kraja 13. stoljeća. Tada joj je prijetilo rušenje pa su je anđeli prenijeli na Trsat u Hrvatsku. Na Trsatu je bila od 10. svibnja 1291. do 10. prosinca 1294. Tada su je anđeli, odnijeli u Loreto u Italiju, gdje je i danas. Za utjehu, papa Urban V. 1367. godine šalje na Trsat čudotvornu sliku Majke Božje imena “Majka milosti”. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist.

Sveta misa – Blagovijest
(Klikni na link za preuzimanje audio zapisa)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing