Bogat program “Mostarskog ljeta” i ovog tjedna

Bogat program “Mostarskog ljeta” i ovog tjedna

Manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“ nastavlja sa svojim sadržajima i ovog tjedna te publiku očekuju dva koncerta, dvije izložbe i predstava.

Izložba fotografija “Ljepote juga” bit će otvorena u Centru za kulturu Mostar večeras sa početkom u 20:30 sati. Autor izložbe je Alan Hadžić.

Iduće večeri, u srijedu (05.08.), u Centru za kulturu Mostar, bit će upriličen koncert “Večer klasične gitare”.

Na koncertu će svirati mladi umjetnik Adrian Tarčuki, koji je za publiku pripremio program kompozicija klasične muzike iz 19. i 20. stoljeća od sljedećih kompozitora: I. Albéniz, F. Tarrega, J. Rodrigo i R. Dyens.

U Narodnoj biblioteci Mostar na Luci, u četvrtak, 06.08., u 20 sati bit će održana izložba “Mustafa Ćeman u vremenu” autora mr. Esmira Bašića.

Mustafa Ćeman jedan je od najistaknutijih bosanskohercegovačkih bibliografa i bibliofila koji je prema riječima mr. Bašića ostavio dubok trag u kulturnoj povijesti bibliotekarske djelatnosti.

Monodrama „Odbrana Sokrata“ rađena prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića, a čiju režiju i interpretaciju potpisuje Šerif Aljić bit će izvedena na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar u petak, 07. augusta, sa početkom u 21 sat.

„Odbrana Sokratova“ napisana je 399. godine prije Nove ere, a tiče se „vječne teme“, borbe za pravednost i istinu, odnosno za slobodu mišljenja i govora. Sokrat je oklevetan da ne vjeruje u bogove koje propisuje Država, nego da je ateist i vjeruje drugačije te da takvim učenjem kvari omladinu. Zbog toga biva osuđen na smrt. Sokrat iznosi svoju odbranu pred 501 sudijom i većina njih ga osudi na smrtnu kaznu koja je i izvršena.

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, u subotu, 08. augusta, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru bit će održan koncert povodom 100 godina od rođenja Zaima Imamovića, estradnog narodnog umjetnika, interpretatora sevdalinke, autora i kompozitora.

Na koncertu će posjetitelji imati priliku uživati u zvucima sevdaha koje će izvoditi: Alma Subašić, Nedžad Salković i Zanin Berbić. Naratori će biti Armin Omerović i Minka Mutfić, a koncert počinje u 21 sat.

Svi događaji se održavaju u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ i u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uz podršku Grada Mostara i kompanije BH Telecom.

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar