Borjana u birački odbor u Livnu ugurala brata, a podrška najljepšoj tetki bit će i njegove dvije kćeri

Borjana u birački odbor u Livnu ugurala brata, a podrška najljepšoj tetki bit će i njegove dvije kćeri

U rodnom mjestu Borjane Krišto HDZ-ove kandidatkinje za Predsjedništvo BiH upreglo se na sve strane kako bi se u Livnu osigurao što bolji izborni rezultat te stranke pa će tako u biračkim odborima sjediti njezin brat i nećakinje, direktor Elektroprivrede itd. Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) je ovim i drugim sličnim imenovanjima prekršio pravilnik.

Piše: Zoran Kolobara / hercegovina.info

Ljupko Krželj, brat Borjane Krišto određen je kao zamjenik predsjednika biračkog odbora stranačkom kolegi Luki Juriču u Osnovnoj školi “Bila”

Osim Krželja, na listi se nalazi još članova HDZ-a BiH pod drugim strankama ili GIP-om. Stipe Periša i Petar Bikić su također članovi HDZ-a, na službenom dopisu bit će ispred GIP-a, odnosno Dodikovog SNSD-a. Ovaj manevar političke trgovine biračkim odborima zaobilazi Pravilnik koji nalaže da u istom biračkom odboru ne mogu sjediti tri člana jedne stranke, no starim i već dobro provjerenim nemoralnim radnjama ovi Livnjaci su se snašli te će Vrhovna stranka u ovom biračkom odboru imati većinu svojih članova.

Uz oca Ljupka, “logistička” podrška tetki Borjani će biti Ivana (udana Čuklić) i Ana Krželj

Obje sestre je imenovalo Gradsko izborno povjerenstvo. Ivana je član biračkog odbora u Osnovnoj školi Čuklić, a Ana je zamjena.

Osim uže obitelji i rodbine, na biračkom odboru dnevnicu će zaraditi i direktor livanjske Elektroprivrede. Josipa Čelara je ‘neovisno’ Gradsko izborno povjerenstvo imenovalo da pravednost izbora nadgleda u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Novom naselju. Društvo će mu praviti i HDZ-ova Andrea Vukadin iako se nalazi ispred stranke HSP BiH.

Brat i nećakinje Borjane Krišto nisu najpoznatija imena iz te kuće, nevjesta Tihana Krželj ipak je glavna zvijezda kao predsjednica notorne udruge ‘Hrvatska žena’ iz Livna

Navedena udruga je samo 2016. godine inkasirala 100 tisuća maraka od Vijeća ministara, a udruga je sredstva dobivala i od drugih razina vlasti. Tihana Krželj bila je HDZ-ova zastupnica u Skupštini Hercegbosanske županije u dva navrata, ali i aktivna članica žena HDZ BiH. Još ranije dok je bila predsjednica Federacije BiH, Borjana Krišto je svojoj nevjesti donirala 10 tisuća maraka.

Cijeli slučaj u žižu javnosti dospio je kad je Livno pogađalo jedno od najvećih iseljavanja mladih i cjelokupnih obitelji, a anonimna livanjska udruga dobila ogroman novac koji se enormno razlikovao od ostalih neprofitnih udruga ili organizacija, pa je tako samostan u Kraljevoj Sutjesci dobio sramotnih 1000 maraka što je gvardijan samostana na koncu i odbio.

Projekt na temelju kojeg je ‘Hrvatska žena’ dobila 100 tisuća maraka zove se „Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“, a decidno se ne navodi čega sanacija i čega rekonstrukcija.

Livno stalno pod lupom neregularnosti

Za protekle izbore 2018. godine ovo središte Hercegbosanske županije tresla je afera Marka Zagorca – osobe koja se kao neovisni kandidat prijavila za Skupštinu. Prema pisanju Žurnala, to na prvi pogled ne izgleda ništa čudno, no ispostavilo se da je Zagorac dvije godine prije toga tražio novac od Ministarstva za obnovu kuće jer nije imao nikakvih primanja da bi se prijavio za izbore te skupio 500 potpisa i uplatio potrebnih 5000 maraka.

Oporbeni političari poput Perkovića i Sučića tvrdili su da je sve izrežirano od strane HDZ-a i SDA kako bi se domogli što većeg broja biračkih odbora koji su, izgleda, presudni za izborni uspjeh.

Svaku sumnju na Zagorca baca i činjenica da je 2012. godine za Općinsko vijeće kao neovisni kandidat skupio 17 glasova, a za Opće izbore 2018. godine skupio je 500 potpisa

Gradsko izborno povjerenstvo je prema članku 11 prekršilo Pravilnik koji se odnosi na zamjenske članove biračkih odbora koji jasno kaže da bi kao zamjenske članove trebalo imenovati studente, maturante, nezaposlene i sl. GIP je imenovao čak 240 zamjenskih članova, a u dobrom broju se radi o stranačkim kadrovima, djelatnicima javnih poduzeća ili javnih institucija.

Tako članak 11 nalaže da “ukoliko se na objavljeni javni oglas iz ovog člana ne prijavi dovoljan broj kvalificiranih kandidata propisan u stavu (3) ovog člana izborno povjerenstvo će se obratiti organima vlasti na svim razinama kako bi se osigurala popuna rezervne liste. Rezervnu listu u prvom redu će činiti učenici završnih razreda srednjih škola, studenti visokoškolskih ustanova, nezaposlene osobe koje se vode na evidenciji zavoda za zapošljavanje, zaposleni u gradskoj/općinskoj javnoj administraciji.

Gradsko izborno povjerenstvo odlučuje tko će biti njihov predstavnik u biračkim odborima. Livanjski GIP čine predsjednik Josip Vidović, te članovi Ilija Pravdić, Tihomir Šukan, Fikret Sitnić te Nikolina Perica. Sitnić je SDA kadar, dok su svi ostali bliski HDZ-u ili HDZ 1990 (Šukan). Predsjednika Vidovića i Pravdića su na sjednici gradskog vijeća zajednički izglasali vijećnici oba HDZ-a.

Građani se s razlogom čude izbornim kampanja kod nas koje su monolitne bez ikakvih debata i sučeljavanja, dok se sve većinom svede na dosadne govorancije, ugroze, biskupijade i svećenijade, paljenje svijeća. Livno je samo jedan od pokazatelja da se najveće kampanje vode u pozadini duboke države gdje se po tko zna koji put pokazuje da je bitnije tko i gdje sjedi u biračkim odborima od stranačkog programa kojeg se, ruku na srce, rijetko tko dotiče.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar