Bosni i Hercegovini 96, 8 milijuna eura za koridor Vc

Bosni i Hercegovini 96, 8 milijuna eura za koridor Vc

Na Summitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) koji se održava u poljskom gradu Poznanu, a u okviru Berlinskog procesa, Bosni i Hercegovini je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Radi se o grant sredstvima u iznosu od 96,8 milijuna eura za dionice autoputa na koridoru Vc ( dijelovi dionica Vukosavlje-Doboj, Zenica sjever-Žepče jug i Žepče jug-Doboj jug), dok je ukupna vrijednost ova tri projekta 433,39 milijuna eura, prenose agencije. Na summitu sudjeluje i predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić u svom obraćanju prisutnima rekao je da “budućnost članstva u EU ostaje za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju put koji nema alternativu” i da je “perspektiva članstva poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i gospodarstvu”.

Naglasio je da puna integracija zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je nužno zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj suradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. Dodao je da, iako su zemlje u različitim fazama reformi i razvoja, dijele jednu zajedničku osobinu, da su ispod europskog projeka po razvijenosti.

“Stoga je potrebno da države zapadnog Balkana”, rekao je predsjedavajući Zvizdić, “udruže napore da kako bi prevladale taj jaz i građanima pružile viši životni standard, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bolje obrazovanje i pravedniju raspodjelu društvenog bogatstva ili se u suprotnom suočavaju s društvenom i političkom nestabilnošću”.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su, dobra politička saradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme, osnovni preduvjeti za prevladavanje glavnih problema na zapadnom Balkanu, te da je zajedničko tržište puno privlačnije investitorima ako nije podijeljeno nacionalnim granicama. Istaknuo je žurnost potrebe za proširenjem povezanosti unutar regije, kao i između regije i EU. Dodao je da povezanost treba shvatiti u puno širem smislu od izgradnje infrastrukture i uključiti poslovnu i digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu i mlade, čime bi se povećala sposobnost regije u natjecanju na globalnom tržištu.

On je dodao da je Bosna i Hercegovina aplicirala s najvećim brojem investicijskih projekata i dobila najveći iznos grant sredstava u sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan(WBIF) za 2019. godinu u vrijednosti od oko 118 milijuna eura. Podsjetio je da je WBIF u BiH do sada podržao 25 projekata procijenjene ukupne vrijednosti od 3,3 milijarde eura.

Predsjedavajući Zvizdić je iskazao uvjerenje da je za sve zemlje od vitalne važnosti da se što prije provedu mjere predviđene Konsolidiranim višegodišnjim akcijskim planom za regionalno gospodarsko područje na zapadnom Balkanu (MAP REA), čime bi ekonomije zemalja zapadnog Balkana bile privlačnije investitorima, a što bi dalje dovelo do ubrzanja ekonomskog rasta i pripremilo ekonomije za ulazak u EU.

“S dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku, koja pokazuje da je produbljivanje međusobne suradnje i prevladavanje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih nas”, rekao je Zvizdić.

Izrazio je zadovoljstvo što su tijekom Summita podržane dvije značajne dekleracije, Deklaracija o priznavanju akademskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu i Deklaracija zapadnog Balkana o Romima i proširenju Europske Unije. Pozdravio je potpisivanje Memoranduma o uspostavi Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Europi, kao i regionalnog Sporazuma o smanjenu troškova rominga, koji je jasan primjer kako suradnja donosi vidljivu korist građanima.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da digitalna transformacija društava i ekonomija zemalja regije mora biti visoki zadatak u agendi i vladama i poslovnim udruženjima i poduzećima.

On je pozdravio plan Europske komisije da ažurira i osnaži Investicijski okvir za Zapadni Balkan u narednom periodu, stavljajući fokus na okoliš i održivu energiju i istaknuo da je ko-financiranje projekata u okviru Connectivity agende i Regionalnog ekonomskog prostora od velike važnosti za zemlje regije.

Na kraju svog izlaganja Zvizdić je apelirao na zemlje članice EU, s kojima ekonomije zapadnog Balkana ostvaruju odličnu ekonomsku suradnju, da podrže argumentaciju zemalja pogođenih zaštitnim mjerama EU na uvoz proizvoda od čelika, te da prilikom glasanja o reviziji ovih mjera uzmu u obzir izraženu potrebu da se narušena tradicionala trgovina u ovoj oblasti vrati u svoje prijašnje okvire.

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar