Bošnjacima 90 posto novca, a hrvatskim područjima samo ostatak od 10 posto

Bošnjacima 90 posto novca, a hrvatskim područjima samo ostatak od 10 posto

Kako bi ispravio nanesenu štetu hrvatskim područjima, točnije Širokom Brijegu, Harbinja uzeo novac od drugih hrvatskih općina, ali ne i bošnjačkih…
Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, na čijem čelu je Safet Harbinja, je federalna institucija koja za cilj ima prikupljanje i distribuiranje financijskih sredstava za zaštitu okoliša na teritoriju Federacije BiH, uz ravnomjernu zastupljenost svih županija. Barem bi tako trebalo biti. Vlada Federacije BiH je na 126. sjednici koja je održana 22. srpnja 2014. godine imenovala predsjednika i članove UO Fonda u sastavu: Jasenko Muharemagić, predsjednik, Adnan Efendić, član, Džemail Ćibo, član, Begajeta Habota, član, Damir Felić, član, Pero Goluža, član, Vlado Ivanković, član. Direktor Fonda Safet Harbinja je bošnjačke nacionalnosti, kao i zamjenik direktora i rukovoditelji pet sektora unutar Fonda. Prema provjerenim informacijama, u Fondu je zaposleno oko 40 djelatnika, a samo dvoje djelatnika su hrvatske nacionalnosti.
Dakle Fondom, kao i financijskim sredstvima Fonda upravljaju i gospodare isključivo kadrovi bošnjačke nacionalnosti.
S toga ne čudi drskost koju je Safet Harbinja pokazao pokušavajući izmanipulirati zamjenicu premijera Vlade Federacije Jelku Milićević i premijera Fadila Novalića protekli mjesec.
Naime, nakon analize Glavnog vijeća HNS-a BiH o raspodijeli sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koja je podigla veliku buru u javnosti na većinskim hrvatskim područjima, intervenirala je zamjenica premijera i ministrica financija Vlade FBiH Jelka Milićević.
Dan prije zasjedanja UO Fonda na kojem se trebao potvrditi prijedlog direktora o raspodjeli sredstava prema kojem kolokvijalno nazvani bošnjački podnositelji zahtjeva dobivaju oko 90% novca, a hrvatski oko 10%, na sastanku u Vladi FBiH direktor Harbinja je obećao zamjenici premijera Jelki Milićević i premijeru Fadilu Novaliću da će popravit štetu nanesenu hrvatskim područjima te da će izmijeniti prijedlog. A štetu je "popravljao" na sljedeći način: Harbinja je dodijelio gradu Širokom Brijegu 40.000 KM, koji u prvom prijedlogu nije dobio ništa ali istodobno je skinuo Kreševu 20.000 KM, Orašju 10.000 KM, Livnu 5000 KM i Rami 5000 KM, ukupno 40.000 KM.
Znači, direktor je od hrvatskih općina oduzeo novac da bi ga dao drugoj općini i na taj način samo pokušao prevariti sugovornike.
vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar