Božo Petrov za Vijesti.ba: Nećemo i ne želimo nametati rješenja u BiH

Božo Petrov za Vijesti.ba: Nećemo i ne želimo nametati rješenja u BiH

Vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi, istakao je u intervju za Vijesti.ba, novi predsjednik Hrvatskog sabora i lider MOST-a Božo Petrov.
5808d312-9ed0-417e-8dca-44640a0a0a80-bozo-petrov-most-700x402

VIJESTI.BA: Jučer  je u Saboru izglasano povjerenje novoj hrvatskoj Vladi sa novim premijerom Andrejom Plenkovićem. Po čemu će nova Vlada HDZ-a i MOST-a u političkom i ekonomskom smislu razlikovati od prošlog saziva Vlade?

 PETROV: Gospodin Plenković i ja izgradili smo međusobno povjerenje, pregovori su bili iznimno konstruktivni, našli smo kompromisna rješenja za sva ključna pitanja. U tome smislu postavljeni su kvalitetni temelji za transparentnu suradnju. Naša očekivanja su konkretna – očekujemo redovito izglasavanje novih zakona i redovitost zastupnika na sjednicama. Svoja jamstva smo javno prezentirali i očekujemo njihovo skorašnje izglasavanje i provođenje.

VIJESTI.BA: Izabrani ste za predsjednika Hrvatskog sabora. Ujedno ste i najmlađi političar na toj funkciji. U hrvatskim medijima pojavila su se nagađanja o Vašoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Koliko su ta nagađanja istinita, koliko je riječ o medijskom spinu, ili je na kraju krajeva rano govoriti o tome?

PETROV: Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj.

VIJESTI.BA: Hoće li zvanična politika Zagreba u sljedećem periodu intenzivirati u odnosima sa Srbijom pitanje nestalih osoba. Hoće li zvanična politika Zagreba zahtjevati od Srbije ukidanje spornog zakona o univerzalnoj jurisdikciji?

PETROV: Uvijek naglašavam kako su dobrosusjedski odnosi prioritet hrvatske vanjske politike. Pitanje nestalih osoba je goruće pitanje, prošlo je dvadesetak godina od Domovinskog rata, a mnogi nemaju nikakva saznanja gdje su njihovi najbliži. U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome.

VIJESTI.BA: Nina Obuljen Koržinek je nova ministrica kulture. U proteklom periodu ovo ministarstvo je plijenilo veliku pažnju ne samo hrvatske nego i regionalne javnosti. Bivši ministar Zlatko Hasanbegović nije u sastavu nove hrvatske Vlade. Smatrate li da će nova ministrica bolje obavljati ovu funkciju od svog kontraverznog prethodnika?

PETROV: Most poštuje procjenu Andreja Plenkovića pri odabiru ministara iz kvote HDZ-a. Sud o tome kako ministrica obavlja svoju dužnost i procjenu njezinih rezultata donijet će, kao i uvijek, hrvatski građani, a tako će biti i sa svim drugim kandidatima i HDZ-a i Mosta.

VIJESTI.BA: Kako ocijenjujete rad Vaših ministra u prošlom sazivu Vlade i šta u tome kontekstu može doprinijeti novi ministar uprave Ivan Kovačić?

PETROV: Neizmjerno sam ponosan na rad naših ministara i svih saborskih zastupnika. Bili smo izloženi neviđenim pritiscima i napadima i dokazali kako nam je hrvatski interes ispred svega. O tome koliko su oni kvalitetni dovoljno govori i činjenica kako će čak trojica imati priliku nastaviti posao i u ovom mandatu Vlade. Gospođa Jurlina Alibegović odlično je vodila jedno od najzahtjevnijih ministarstava. Vjerujemo kako će gospodin Kovačić biti dostojan nasljednik. Riječ je o osobi koja posjeduje neposredno iskustvo rada na lokalnoj razini, bio je gradonačelnik Omiša i razumije što je sve potrebno za kvalitetan i transparentan rad lokalnih jedinica.

VIJESTI.BA: Vaša zajednička posjeta Stoca sa bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, u BIH javnosti protumačena je na različite načine. Kako odgovarate na tvrdnje da je takav potez bio miješanje u unutrašnje prilike u BiH?

PETROV: Mislim da je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena jer je Republika Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi. Došli smo u Stolac da osudimo nasilje na način na koji ga drugi nisu osudili i da podržimo vladavinu zakona i demokratske procese.

Razgovarao : Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar