Braniteljske naknade bi od siječnja 2023. trebale biti više za oko 5,5 posto

Braniteljske naknade bi od siječnja 2023. trebale biti više za oko 5,5 posto

Od 1. siječnja 2023. godine, prvi put braniteljske naknade će se uvećavati prema rastu bruto društvenog proizvoda i potrošačkih cijena, odnosno “švicarskoj formuli”.

Tako će naknade ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja te dobitnika najvećih ratnih priznanja u narednoj godini, u odnosu na tekuću, biti za 5,5 posto više, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja.

“Primjena “švicarske formule” ide od 1. siječnja 2023. godine i svake naredne godine. Već se u pregovorima o proračunu za iduću godinu projicira koliko je to unapređenje jer je riječ o zakonskoj osnovi. Nema više da se bilo tko moli ili ne moli. Planirano je oko 5,5 posto povećanje u idućoj godini. Točno će se znati kada se objave statistički podaci. Ali otprilike 5,5 posto bi trebalo da budu naknade više u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu”, rekao  je Terzo.

Dodaje kako će se svake godine naknade korigirati prema rastu BDP-a i potrošačkim cijenama

“To je zakonski riješeno i svatko tko bude u vlasti mora toga da se drži. Ako se vlast ne bude držala toga, idu tužbe, a tužbe iznose mnogo više jer idu troškovi suda, odvjetnika i ne mislim da će se itko upustiti u to da ne ispuni zakonsku obvezu. Nema razloga da to ne uradi. Govorimo o uvećanju naknada ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja, ali i dobitnika najvećih ratnih priznanja”, kazao je Terzo.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić kaže kako švicarska formula konkretno znači da će od 1. siječnja ići u usklađivanje invalidnina prema potrošačkoj košari i bruto društvenom proizvodu, rastu cijena i stanju u državi.

“Nećemo ovisiti niti od kakvih premijera, ministara, ima li novca ili nema. S ovom Vladom Federacije BiH je urađen dobar posao, jednostavno smo uveli zakon. Branitelji su do sada bili u situaciji, hoće li se netko smilovati da nam poveća jedan, dva, tri posto naknade. Sada je to riješeno zakonski gdje nismo više opterećeni. Uglavnom jednom godišnje ide usklađivanje, a po potrebi i više puta”, rekao je Delić.

Dodaje kako najniža invalidnina iznosi 47 do 50 KM, a riječ je o invalidima 20 posto, dok 100 postotni invalidi imaju 900 KM do 1.000 KM. Prosječna invalidnina iznosi 380 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing