Djevojčice koje su ubile baku neće ići u zatvor, poznat razlog ubojstva

Djevojčice koje su ubile baku neće ići u zatvor, poznat razlog ubojstva

Javnost u BiH još je u šoku nakon monstruoznog ubistva bake S. S. (74) iz Sarajeva, za što su osumnjičene unuka nastradale i njena prijateljica koje imaju 14 i 15 godina. Zbog pomaganja nakon počinjenog kaznenog djela uhapšen je i 16-godišnjak.

Određen pritvor

Na prijedlog Tužiteljstva, Županijski sud u Sarajevu im je odredio jednomjesečni pritvor, koji će provesti u Odjelu za maloljetnike Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Orašju.

Djevojčice su u subotu, nakon što je baka zamjerila unuci konzumiranje alkohola te dovođenje društva i prijateljice koja je imala sudsku zabranu prilaska njenoj unuci, odlučile zadaviti staricu. Jedna joj je držala noge dok ju je druga davila, a nakon toga su, da bi prikrile zločin, sve organizirale kako bi se posumnjalo da je baka umrla prirodnom smrću.

Zbog ovako teškog kaznenog djela maloljetnicima će biti suđeno, ali kako to zakon predviđa, djevojčice će proći samo s odgojnim mjerama

To je za Avaz pojasnio sarajevski odvjetnik Kerim Čelik. Prema Zakonu o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku, djeca do 14 godina ne mogu kazneno odgovarati niti biti kažnjena, ali za djecu koja su napunila 14 godina i više važe druga pravila.

“Naš zakon predviđa da se maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja kaznenog djela navršio 14, a nije navršio 16 godina, kada je riječ o mlađim maloljetnicima, mogu izreći samo odgojne mjere. Međutim, maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja kaznenog djela navršio 16, a nije navršio 18 godina, mogu se također izreći odgojne mjere, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora”, objasnio je odvjetnik Čelik.

Među odgojnim mjerama se podrazumijevaju pojačan nadzor roditelja, nadzor u drugoj obitelji, pojačan nadzor Centra za socijalni rad, upućivanje u odgojnu ustanovu ili u odgojno-popravni dom.

Dragan Mioković, umirovljeni visoki policijski dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, na molbu da nešto kaže o maloljetnicima koji počine teška kaznena djela, kaže:

“To je pitanje za Centar za socijalni rad, psihologe i pedagoge. To je tzv. prva linija obrane maloljetničke delinkvencije, a da ne pričam o kaznenim djelima ovih gabarita, jer, kada se dogode  ovakve stvari, to predstavlja poraz društva, poraz zajednice. To je nešto najstrašnije što se može dogoditi u jednoj zajednici, da djeca uzrasta 14 i 15 godina počine tako monstruozno kazneno djelo i ubiju srodnika”, kaže Mioković.

Dodatni poraz

On se zapitao ima li ta škola u koju idu ta djeca pedagoga ili psihologa, a ako ih nema, zašto je to tako.

“Ako ga imaju, pitanje je jesu li ta djeca evidentirana, ako nisu, zašto nisu. Do sada sam pročitao najmanje tri izvješća policije u vezi s tim događajem. Još nisam vidio izjašnjenje Centra za socijalni rad Stari Grad. To je najdirektnija odgovornost. Ako sve ostane na tome da se ta djeca procesuiraju, kao što će se procesuirati i treba da se presude, to je poraz zajednice”, zaključio je Mioković.

Ubijen braneći prijatelja

Maloljetniku (15) koji je optužen za ubuojstvo Ronalda Osmanovića 25. kolovoza 2019. godine u naselju Saraj-Polje, nakon provedenog suđenja, izrečena je mjera boravka u odgojnom centru. Ronald, koji je pritekao u pomoć svom prijatelju koji je napadnut na igralištu, ubijen je udarcem nožem u vrat.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing