• Branko Đurić Đuro: Ljudima je smijeh danas potrebniji nego ikada
  • Branko Đurić Đuro: Ljudima je smijeh danas potrebniji nego ikada
  • Branko Đurić Đuro: Ljudima je smijeh danas potrebniji nego ikada

Branko Đurić Đuro: Ljudima je smijeh danas potrebniji nego ikada

Volim igrati predstavu i usrećuje me kada vidim kako se publika zabavlja. To mi stvarno daje novu energiju i zato ću igrati Đurologiju dok budem mogao i dok publika bude uživala u njoj kao do sada

Branko Đurić Đuro je jedna od najvećih glumačkih, komičarskih i glazbenih zvijezda na području nekadašnje Jugoslavije.
Nikad se nije odrekao druge velike ljubavi, rocka, pa zadnjih godina ponovno svira i pjeva s dečkima iz Bombaj štampe na brojnim koncertima, a slijedeći mjesec s bendon nastupa u jednom popularnom sarajevskom noćnom klubu. Ovih dana Branko Đurić Đuro bi trebao po peti put gostovati u Mostaru s s hit predstavom “Đurologija“. Predstava će se održati 1. veljače 2017. godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. U intervjuu za Dnevni list govori o glumačkoj i redateljskoj karijeri, planovima s bendom Bombaj štampa, ali i hit predstavi „Đurologija“.

scena 11.09.12, Branko Djuric, Djuro, intervju, Prule, foto: Anze Petkovsek

Danas je Đurologija scenski fenomen, a koji ste Vi nazvali “anti stand-upom”. Koliko je mijenjate u hodu i da li je aktualizirate?
– To je ista predstava i nema mnogo razlika između izvođenja. Naravno da se uvijek dogodi neka improvizacija ali osnova je ista. Za aktualizaciju nema potreba jer su teme o kojima govorim aktualne vječno. Politiku, sport, dnevne novosti …. ne petljam u Đurologiju.
Recesija još traje, ljudi žive na rubu egzistencije, slobodno možemo reći da jedva spajaju kraj sBranko Djuric Djuro2 krajem. Kako u današnje vrijeme krize i recesije uspijevate nasmijati ljude? Koliko je to za Vas kao komičara otežavajuća okolnost?
– Ljudima je baš zato smijeh danas potrebniji nego ikada prije. Veseo sam jako da mogu nekome omogućiti da sat i pol “odmori mozak” od svih problema koji ga pritišću i da s predstave ode u mnogo boljem raspoloženju nego što je došao.
Kada govorimo o Vašoj karijeri u kojoj je ona fazi trenutno? Gradite je vrlo pomno, na tri paralelna razboja: internacionalnom, regionalnom i slovenskom.
– Ma nije to ništa pomno niti ja to uopće gradim. Ne razmišljam na taj način. Možda to vama izgleda promišljeno i studiozno građeno ali vjerujte da je mnogo jednostavnije nego što mislite. Ja jednostavno radim ono što volim i u tome uživam. Sretan sam da mogu da živim od posla koji volim i to je sve. Prihvaćam ili odbijam ponude bez obzira da li dolaze iz inostranstva, iz Slovenije ili iz regije.
Kako Đuro bira projekte na kojima će raditi? Čitate li sami scenarije, slušate li sugestije agenata? Da li o budućim projektima razgovarate sa suprugom?
– Naravno da je supruga, kao vrhunska kolegica, najbolji i najvažniji savjetnik za moje projekte, isto kao što sam i ja njoj. Bavimo se istim poslom i jedno drugome možemo najbolje pomoći, savjetima ili primjerom.
Otkud Vas u glumi, zbog čega ste danas najviše fokusirani na glumu? Zašto ste počeli režirati? Malo je glumaca koji su uspjeli kao redatelj bez obzira na njihove ambicije. Što je Vas izdvojilo i kako ste uspjeli?
– Od kako sam diplomirao na akademiji, paralelno sam se bavio glumom i režijom. Početkom rata sam odlučio da ostavim glumu i posvetio sam se isključivo režiji. Režirao sam, a i producirao, mnogo TV serija a moj prvi igrani film Kajmak i Marmelada postao je najgledaniji slovenski film svih vremena. Poslije osam godina mi je Danis ponudio ulogu u filmu Ničija Zemlja i ponovo sam se vratio glumi. Danas nekako kombiniram sve te poslove ali u suštini sam glumac i iz glumačkog ugla nekako gledam na sve stvari koje radim.
Kako se osjećate kad danas dođete u BiH? Gdje je bolja raja, u Mostaru ili Sarajevu?

Đuro i Jolie

S Angelinom Jolie
– Dosta se toga promijenilo i u Sarajevu i u Mostaru ali raduje me da je sva “moja raja” ostala “moja raja” bez obzira na kojoj strani rijeke žive ili za koji nogometni tim navijaju.
Planovi s bendom Bombaj štampa. Gdje je on danas? Pripremate li neko iznenađenje za publiku?
– Bend još uvijek svira nekoliko koncerata godišnje i evo baš sljedeći mjesec ponovo sviramo u Sarajevu u Koloseumu.
Ponosno gazite 50. godinu, recite nam kako ih doživljavate?
– Ne razmišljam o tome previše. Kao i svakog drugog me ponekad tijelo podsjeti na to da nema više dvadeset. (smijeh)
Publika se veoma raduju Đurologiji i Đuri, kažu kako uživaju gledajući Vas i da na dva sata zaborave na sve probleme. Recite nam kako Vi gledate na Vašu uloga zabavljača?
– Volim igrati predstavu i usrećuje me kada vidim kako se publika zabavlja. To mi stvarno daje novu energiju i zato ću igrati Đurologiju dok budem mogao i dok publika bude uživala u njoj kao do sada.
U Mostar dolazite ponovo i publika se raduje novom susretu s Vama. Možete li nam otkriti što očekuje publiku u Mostaru?
– Mislim da je ovo već peti put da igram Đurologiju u Mostaru i zato mogu sigurno reći da ih očekuje zabava i smijeh. To je sve što im mogu ponuditi (smijeh)
Dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar