• Škola im klizi, a djeca u zahod moraju ići u improvizirani šator
  • Škola im klizi, a djeca u zahod moraju ići u improvizirani šator

Škola im klizi, a djeca u zahod moraju ići u improvizirani šator

U Osnovnoj školi Sv. Petar Orehovec učenici umjesto sanitarnog čvora unutar školske zgrade koriste kemijske nužnike koji se nalaze u improviziranom šatoru uz školu koje se doslovce raspada.

– Zbog sigurnosti djece i na traženje roditelja morao sam donijeti odluku. Imao sam dvije mogućnosti. Prva je bila prekinuti nastavu i pokušati pronaći druge prostore, a to bi značilo 240 djece od 1. do 8. razreda razvoziti po okolnim školama. Druga solucija je bila da postavimo improvizirani sanitarni čvor u šatoru uz školu sa šest kemijskih nužnika i nastojimo prebroditi ovu školsku godinu – pojasnio nam je Stjepan Lučki, ravnatelj podkalničke škole udaljene 12 kilometara od Križevaca. Uz dozvolu Koprivničko-križevačke županije, pozvali su tvrtku koja je postavila šator s po tri muška i ženska nužnika sa svake strane. Škola je sagrađena 1964. na temeljima od 55 centimetara, što je lani utvrđeno geomehaničkim ispitivanjima. Golim okom je vidljivo da se južni dio zgrade odvaja, a pukotina je sve veća i postoji opasnost odvajanja dijela zgrade u kojoj se nalaze sanitarni čvorovi i dvije učionice. Zbog sigurnosti taj dio nije u funkciji, a ravnatelj je zabranio i prolazak zbog opasnosti. Već je upozoravao na statiku škole, a 2005. godine su mu obećali da će se pokraj tog dijela sagraditi i školsko-sportska dvorana te sanirati klizanje dijela zgrade.

Do danas nije ništa ostvareno, a upitna je i redovita nastava.

– Mi bismo bili sretni da imamo normalne sanitarne prostorije i školsko-sportsku dvoranu jer učenici tjelesni odgoj, kad je hladno i kišno, održavaju na školskim hodnicima na površini od 35 kvadrata. Tako je bilo i gotovo prije četiri desetljeća, kad sam ja bio učenik iste ove škole – ogorčeno nam govori ravnatelj.

– U proljeće još je malo lakše, jer za malu nuždu znamo poslije tjelesnog pobjeći ispod igrališta, ali sad u zimi znojni moramo iz toplog hodnika otrčati u šator, gdje je temperatura ispod ništice – rekli su nam M. K. i M. M. učenici 6. i 7. razreda.
Dožupan Ivan Pal rekao nam je kako su upoznati sa slučajem i da, nažalost, moraju pričekati bolje vremenske uvjete.

– Postoje dvije opcije na koje struka treba dati odgovor. Jedna je rušenje tog dijela zgrade, a druga sanacija klizišta. Što se tiče školsko- sportske dvorane, i tu ćemo uskoro morati ozbiljnije pristupiti problemu. Sadašnji projekt dvorane s tisuću sjedećih mjesta nepotreban je i ići će se u reviziju projekta – pojasnio nam je dožupan Ivan Pal.

Više o boljem obrazovanju pročitajte u Panorami na stranici 24.

Idu van na -20 Celzijevaca

Stjepan Lučki, ravnatelj škole, kaže da su ispitivanjem utvrdili, a i golim okom se može vidjeti, da su temelji otklizali, i to baš dio zgrade u kojem su sanitarni čvorovi i dvije učionice. Škola je praktički ista dok je i on bio učenik. Šator je postavljen u dvorištu
24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar